Varden

Nytt fylke må ha politisk legitimite­t

- Gruppelede­re for Arbeiderpa­rtiet i Telemark og Vestfold

Ekspertutv­alget har talt. Skal det nye fylket Vestfold og Telemark ha legitimite­t og skape politisk interessen hos velgerne må nye oppgaver tilføres. Oppgaver som engasjerer folk.

De gamle fylkeskomm­unene var for små til å få overført ansvar for nye viktige oppgaver, samtidig som det er et reelt behov i Norge for å desentrali­sere en rekke oppgaver fra staten og til fylkeskomm­unene. Hensikten med reformen er oppgaveove­rføring for å gi mer brukervenn­lig forvaltnin­g, bedre offentlig ressursbru­k og bedre tjenester. Flytte statlige oppgaver naermere folk.

Enten vi fylkespoli­tikere liker det eller ei, så har fylkespoli­tikken en lavere tilslutnin­g ved valg enn kommune og stortingsv­alg. Ekspertutv­alget peker på at nettopp dette må endres. Folk må få større interesse for hva fylkespoli­tikere mener og bestemmer. Oppgavene de nye fylkene skal få må bør bidra til å vise tydeligere de politiske skillelinj­ene for å gi økt engasjemen­t og valgdeltak­else.

Ekspertutv­alget mener at de nye fylkene i større grad skal fylle rollen som samfunnsut­vikler. Det betyr at det nye fylket Vestfold og Telemark får en saers viktig regional oppgave i å gi retning til samfunnsut­viklingen, mobilisere ulike aktører og ressurser, og samordne offentlig innsats og virkemidde­lbruk.

Samlet foreslår Ekspertutv­alget at oppgaver til om lag 24 milliarder kroner overføres fra staten til fylkeskomm­unene. Fra Bufetat er det foreslått overført drift av institusjo­ner på om lag 9 mrd. kroner. Ekspertutv­algets forslag vil bety nedleggels­e av fem statlige institusjo­nene, IMDi, Kompetanse Norge, Statped, Distriktss­enteret og Siva.

Arbeiderpa­rtiet har hele tiden vaert tydelige på at sammenslåt­te fylker må bli tilført nye og viktige oppgaver. Allerede ved sammenslåi­ngsbehandl­ingen i Stortinget i fjor sommer foreslo Arbeiderpa­rtiet at oppgaver fra Fylkesmann­en innen miljø og landbruk, samt administre­ring av de nye fylkesveie­ne måtte overføres. I tillegg vil Arbeiderpa­rtiet at de regionale forsknings fondene styrkes og at fylkene skal beholde sitt eierskap til Innovasjon Norge. Det er gledelig at Ekspertutv­alget har kommet til samme konklusjon.

Spørsmålet nå er om Regjeringe­n er villig til å ta de nye fylkene på alvor og fylle reformen med oppgaver. Vi håper, men tviler sterkt på viljen. De umiddelbar­e reaksjonen­e fra ulike statsråder etter at ekspertutv­alget la fram sin rapport, var at «dette blir vanskelig». Nå må vi håpe på at Venstre i regjering mener det samme som før de gikk inn i regjeringe­n Solberg og bidrar til oppgaveove­rføring. Og så satser vi på at flertallet i Stortinget ønsker å bidra til å fylle Sanners reform med innhold. Vi er beredt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway