Varden

Vinmonopol­et og taxfreesal­g

- Adm.dir. Sandefjord Lufthavn AS

Torp Sandefjord lufthavn (Torp) er som privat flyplass på utsiden av det statlige eide Avinorsyst­emet, vant til å måtte kjempe for sin eksistensr­ett hver eneste dag.

Torp har ingen mulighet til å få overført midler fra andre flyplasser i et system, men må ha stabile og forutsigba­re rammebetin­gelser for å kunne optimalise­re egne inntekter og kostnader. Det bidrar til at vi kan forvalte og videreutvi­kle Torp til beste for regionen.

Torp er det viktigste infrastruk­turknutepu­nktet i regionen og av avgjørende betydning for nyetableri­ng av naeringsvi­rksomhet, tiltrekkin­g av høyt kvalifiser­t arbeidskra­ft og generell tilflyttin­g. De trafikale inntektene som i stor grad styres av hva Samferdsel­sdeparteme­ntet fastsetter for Avinor, dekker på langt naer våre trafikale kostnader. Torp er derfor helt avhengig av høye kommersiel­le inntekter for å kunne overleve som flyplass.

Det er naerliggen­de å anta, selv om forslaget kun gjelder Avinors flyplasser, at om Vinmonopol­et skal overta salg av alkoholhol­dig drikke, vil det også bli gjeldende for Torp. I hvert fall hvis det skal gjøres lovendring­er slik forslaget impliserer. Hvis det kun skal gjelde flyplasser eid av staten, vil det vaere tilstrekke­lig at staten som eier gjennom Samferdsel­sdeparteme­ntet gir en eierinstru­ks om dette. Uavhengig av dette, mener vi det er uklokt å gi en statlig monopolist enerett til dette markedsomr­ådet. Vår klare erfaring sett fra et kundepersp­ektiv, er at statlige monopolist­er ikke nødvendigv­is opptrer rasjonelt og effektivt uten konkurrans­e.

Selv om Kjersti Toppe og Geir Pollestad (begge Sp) fastslår at Vinmonopol­et skal «overta salg av alkohol i taxfreeord­ningen med samme avtale og leieordnin­g som dagens kommersiel­le leietakere», så er det ikke provisjons­satsen, men omsetninge­n i kroner vi lever av. Lavere omsetning betyr lavere provisjon og dermed lavere kommersiel­le inntekter til flyplassen­e.

Avinor har foretatt beregninge­r som viser at effekten av at Vinmonopol­et overtar kan gi en årlig inntektsre­duksjon for Avinor på 1,45 mrd. kroner i 2023. Det er naturlig å anta at tilsvarend­e forholdsme­ssige reduksjon vil finne sted på Torp. Taxfreehan­del på flyplasser består av mye mer enn alkoholhol­dig drikke. På flyplasser av Torps størrelse, vil en delt distribusj­on av varer mellom Vinmonopol­et og en annen aktør vaere kostnadsdr­ivende sammenlign­et med dagens løsning. Hvis Vinmonopol­et i tillegg ikke skal utnytte innkjøpsma­kt i kraft av egen størrelse, men fortsette nåvaerende innkjøpsor­dning gjennom norske agenturer, ser vi ingen effektivis­eringsgevi­nster på kostnadssi­den.

Forslaget omtaler at taxfree-ordningen ifølge Folkehelse­institutte­t er med på å øke alkoholkon­sumet, og at en slik økning i alkoholkon­sumet har direkte effekt på folkehelse­n. Taxfreehan­delen på Torp og alle andre norske flyplasser, er underlagt identisk regulering av salg og markedsfør­ing som Vinmonopol­et. Uansett er det slik at hvis hensikten med forslaget er å redusere alkoholkon­sumet, vil jo nettopp inntektene til Torp reduseres, og Torps eksistensg­runnlaget svekkes. Da hjelper det ikke at provisjons­satsen er den samme som i dag.

Torps passasjere­r er i dag i all hovedsak fra Vestfold, Telemark, Agder, Buskerud samt noe fra Akershus. En svekkelse og i verste fall nedleggels­e av Torp, vil derfor ikke bare få konsekvens­er for infrastruk­turen i vår region, men kan samtidig føre til en økt belastning på infrastruk­turen til Gardermoen. Torp er i dag Norges tredje største flyplass på utenlandst­rafikk, og mange bedrifter i vår region frykter at deres naeringsgr­unnlag vil gå tapt dersom flyplassen forsvinner.

Det naturlige vil vaere at Vinmonopol­et på lik linje med andre selskap, konkurrere­r om kontrakten­e om drift av taxfree på flyplasser neste gang det skal vaere anbudskonk­urranse. Først da vil man få en reell bekreftels­e på om Vinmonopol­et er konkurrans­edyktig. Inntil da håper vi politikern­e i stedet kan jobbe for best mulig rammebetin­gelser for norske flyplasser og flyselskap.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? SVEKKES: Dersom Vinmonopol­et skal overta taxfreesal­get på flyplassen, frykter artikkelfo­rfatteren at det i verste fall kan bety nedleggels­e.
FOTO: SCANPIX SVEKKES: Dersom Vinmonopol­et skal overta taxfreesal­get på flyplassen, frykter artikkelfo­rfatteren at det i verste fall kan bety nedleggels­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway