Varden

Kjøtt med løksaus

-

Ingrediens­er (4-6 personer) Saltet svin:

2 kg lettsaltet kjøtt (med bein) 3–4 liter vann

1 ss hel svart pepper

1 løk

5 laurbaerbl­ader

Sursøt saus:

50 g smør

1 finhakket løk

3 ss mel

5 dl kjøttkraft

2 dl fløte

4 ss hakket persille

2 ss epleeddik (eller annen lys eddik også)

1,5 ss sukker svart pepper og salt (smak til) Pressede poteter:

1 kg mandelpote­ter

Flaksalt til dryss

100 g temperert meierismør Rotgrønnsa­ker:

1 sellerirot

1/2 kålrot

4 gulrot

100 g smør salt og pepper

Framgangsm­åte Kokt lettsaltet kjøtt:

Skyll kjøttet i kaldt vann i et par minutter. Ha det i ne gryte og fyll på vann til det dekker. Ha i hel pepper, laurbaer og løk. Kok kjøttet til det er mørt. Svineknoke og oksebryst trenger gjerne tre timer, mens kalv og lam klarer seg med halvparten. Sjekk om kjøttet er mørt ved å løfte det opp og klemme på det. Hvis det gir etter når du trykker på det, er det nok kokt. Hvis det er hardt og spenstig, må det koke litt til.

Sil av kraften og lag saus på den. Rens kjøttet ved å plukke vekk seige sener, bein og fett. Legg kjøttet i en kjele og hell litt kraft over. Varm det til kokepunkte­t, løft det ut av kraften, og server det rykende varmt.

Finhakk løken og stek den blank (ikke brun) i smøret i ca. to minutter på moderat varme. Rør inn mel og fres sammen i minst 30 sekunder, slik at melet slipper «råsmaken». Rør så inn kjøttkraft og fløte under konstant visping. Kok opp, og smak til med salt, pepper, sukker og eddik. La sausen småkoke i fem-ti minutter. Blir den for tykk, sper du den ut med litt mer kraft eller fløte. Finhakk persillen, som blandes inn til slutt.

Sursøt løksaus: Smørbakte rotgrønnsa­ker:

Grønnsaken­e skal bakes hardt for å få en skikkelig farge og smak. Skrell og kutt grønnsaken­e i terninger på ca. 1,5 x 1,5 cm. Legg dem godt spredd utover et ovnsbrett.

Kok smøret i ca. ett minutt, slik at det blir litt brunlig, og hell det over rotgrønnsa­kene. Dryss på salt.

Sett brettet inn i ovnen på 220 grader i 20 minutter. Bruk en stekespade og snu litt på grønnsaken­e, før du lar dem steke i 20 minutter til. Smak på grønnsaken­e, og ettersalt litt hvis det er behov.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway