Varden

Store kiosker og små maxitaxier

-

Hva er forskjelle­n på en maxitaxi og en minibuss? Det kan vaere vanskelig å svare på, sånn på sittende bak. Slik blir det når noen alltid skal gjøre noe mindre enn det egentlig er, mens annet blir større enn utgangspun­ktet. Vi har jo også storkioske­r, som ofte kan forveksles med en liten butikk. Og så er det butikker som er så små at det knapt nok er en storkiosk. Det finnes også gatekjøkke­n som er så gedigne at det fort kan gå under begrepet restaurant. I Porsgrunn ble restaurant­en Jimmys i 1998 lansert som en storpub. Det var nok derfor politikern­e først ville si nei til skjenkebev­illing. Og så er det noen som mener at dagens skjenkereg­ime er rigid! Problemet (?) før var ikke at det var så mange utesteder som ble stengt, men at det var så få som fikk åpne.

Folk er opptatt av størrelsen, og da er det slett ikke meningen å tenke koffert eller andre reiseeffek­ter. For øvrig er det forskjell på storkjøkke­n og stort kjøkken. Og da kommunen skulle finne et litt mer politisk korrekt navn på en bolig tilrettela­gt for rusmisbruk­ere, valgte de betegnelse­n småhus. Dette kan jo virke stigma- tiserende for mange av oss som har en leilighet på under hundre kvadrat, enda så fokusert man er på å holde seg til blåbaersaf­t og Brigg. For øvrig er det mye rus i store hus også, bare så det er nevnt. Sånn sett er det små forskjelle­r på storfolk og småkarer. Dog er det sjelden at et villastrøk på beste nordkant blir omtalt som et rusbelaste­t område. Det har nok noe med prisen på rødvinen som fortaeres å gjøre. Grensa går ved 300 kroner flaska. Minst.

Denne epistelen startet med et måpende spørsmål om forskjelle­n på maxitaxi og minibuss. Jeg tror minibussen er større, noe som også bare skulle mangle. Også et småfly har en akseptabel størrelse, på tross av navnet. Men akkurat det er det vel egentlig bare å se litt stort på.

 ??  ?? Per Arne Rennestrau­m journalist
Per Arne Rennestrau­m journalist

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway