Varden

Holdt ranerne ute

Her inne sto Espen Saastad og holdt imot mens ranerne dundret løs på døra med øks. Minst ti ganger slo de i det pansrede glasset.

- Jon-inge.hansen@varden.no

▶ – Jeg skjønte at løpet var kjørt hvis de kom inn, sier Saastad.

Urmakeren i Porsgrunn er overbevist at øksene ikke var til for å slå seg gjennom døra, men å knuse montrene og stjele klokkene inne i butikken.

– Sannsynlig­vis hadde de andre våpen de skulle bruke for å holde oss i sjakk, tror Saastad.

Han så for seg en dramatisk situasjon, der ranerne fikk med seg store verdier og de ansatte opplevde en traumatisk trussel.

Åpent i dag

Saastad ur hadde åpent som normalt mandag, men store roser av sprekt glass i utgangsdør­a forteller om en lørdag som var langt fra normal. Espen Saastad sto i andre etasje i butikken da han ble klar over at noen ville rane dem.

– Jeg så to mørkkledde personer som kom ned trappa over gata og tok på seg finlandshe­tter. De hadde noe i hendene, som vise seg å vaere økser, sier Saastad.

Han raste ned i butikken, og rakk fram til døra akkurat like før de to ranerne skulle gå inn.

– Jeg kastet meg på døra og holdt imot. Hodet mitt var bare centimeter fra glassruta der de slo. Det var en rimelig hektisk situasjon, sier Saastad.

Rolige ranere

Han forsøkte å låse døra samtidig som han hold imot, men klarte ikke det. Derimot klarte han å hindre de to i å komme inn lenge nok til at forbipasse­rende på gata reagert på opptrinnet.

Det bråkte voldsomt når ranerne slo i glasset med øksa, og flere personer la merke til de to maskerte ranerne.

– De skjønte vel at politiet ville komme, og stakk samme veien som de kom, sier Saastad. For Saastad var det en opplevelse som ifølge han selv fikk «adrenaline­t til å stå langt over hårrøttene», men han oppfattet ranerne stikk motsatt.

– De virket rolige, og hadde ikke dårlig tid. Dette var profesjone­lle ranere, tror Espen Saastad. Politiet har mandag formiddag fortsatt ikke pågrepet noen for ranet.

– Saken etterforsk­es for fullt, men foreløpig uten resultat, sier jourhavend­e jurist i Telemark, Rikke Ødegård.

▶ Jon-Inge Hansen

 ?? FOTO: JON-INGE HANSEN ?? KNUST: Den knuste ruta i døra vitner om dramaet på Saastad ur lørdag.
FOTO: JON-INGE HANSEN KNUST: Den knuste ruta i døra vitner om dramaet på Saastad ur lørdag.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway