Varden

Nå skal huset selges

Fint lite har skjedd i Kunstnerhu­set på Gvarv de seinere årene. Nå blir huset fra 1800-tallet lagt ut for salg.

- Andreas.soltvedt@varden.no

▶ – Ja, Kunstnerhu­set legges ut for salg i løpet av denne uka, bekrefter seniorrådg­iver i Sauherad kommune, Joar Saettem, overfor Varden.

Uklare avtaleforh­old

Bortsett fra noen sporadiske arrangemen­ter har Kunstnerhu­set på Gvarv stått tomt etter at husets siste styre valgte å innstille virksomhet­en seinhøsten 2013. Kunstnerhu­set, som ble bygget i to etapper på 1800-tallet, hadde da vaert benyttet i lokal kunstsamme­nheng i 26 år.

Da eierne – Kunstnerhu­sets forening – la ned driften ble huset overført til kommunen slik det var nedfelt i eksisteren­de avtale. Etter dette har det tatt tid å komme til bunns i alle detaljer som er avtalemess­ig knyttet til bygget.

– Det har vaert mye fram og tilbake fordi det bakover i tid har vaert eierskifte­r som ikke har vaert godt nok dokumenter­t for å få tinglysing til å henge sammen. Dette har vaert krevende, sier Joar Saettem.

Var opprinneli­g butikk

Nå er imidlertid alt på stell med tanke på salg av bygget i Gamlegata. Kunstnerhu­sets første etasje ble opprinneli­g bygd som handelshus for Naes Forbruksfo­rening og sto ferdig i 1870. I 1895 var huset blitt ombygd til to etasjer i sveitserst­il. Det ble drevet landhandel i bygget til 1956. Etter dette har bygget vaert bolighus og deretter kunstnerhu­s.

Da Kunstnerhu­sets forening kastet inn håndkleet i 2013 var avtalen rundt bygget slik at kommunen måtte drifte bygget, eller selge det til inntekt for formålet som lå i Kunstnerhu­set.

– Det er gjort et kommunesty­revedtak som sier at huset skal selges til formålet Kunstnerhu­set har hatt, sier Joar Saettem.

Trenger sårt til oppgraderi­ng

Han beskriver Kunstnerhu­set som et spennende hus med mye historie. «Rett i koppen» kan man likevel ikke si at bygget er. Da Kunstnerhu­sets forening ga opp å drifte bygget for drøye fire år siden uttalte davaerende styreleder i foreningen – Ann Cathrin Haugland Andersen – følgende i Varden:

– Huset trenger sårt oppgraderi­ng og kostnadene er beregnet til sted mellom 500.000 og én million kroner. Derfor ser vi ingen annen løsning enn å nedlegge virksomhet­en mens regnskapet fortsatt er i balanse og huset er stand. i relativt brukbar

Ikke aktuelt å rive

Nå håper Joar Saettem at Kunstnerhu­set får ny(e) eier(e) som vil ta vare på og utvikle huset.

– Hus trenger folk. Det er dette vi prøver å få til, sier Saettem.

– Hva hvis noen kjøper Kunstnerhu­set og ønsker å rive det til fordel for et nybygg?

– Det går ikke. Bygningsmi­ljøet i Gamlegata er vernet. Sånn sett ligger det ganske sterk beskyttels­e til grunn for Kunstnerhu­set, opplyser Saettem.

▶ Andreas Soltvedt

 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? FRA 1800-TALLET: Kunstnerhu­set ble driftet av kunstnere i 26 år fram til 2013.
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT FRA 1800-TALLET: Kunstnerhu­set ble driftet av kunstnere i 26 år fram til 2013.
 ??  ?? HÅPER PÅ UTVIKLING: Seniorrådg­iver Joar Saettem.
HÅPER PÅ UTVIKLING: Seniorrådg­iver Joar Saettem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway