Varden

Ansatte i finans ble lønnsvinne­rne i fjor

De fleste fikk en lønnsvekst på rundt 2,5 prosent i fjor, mens ansatte i varehandel­en fikk 3 prosent og i finans 3,8 prosent lønnsøknin­g.

-

Det viser ferske tall fra Teknisk beregnings­utvalg (TBU), som ble lagt fram av utvalgets leder Ådne Cappelen mandag.

Nøkkeltall­ene for fjorårets lønns- og prisvekst fra TBU danner grunnlaget for årets lønnsoppgj­ør.

Ifølge TBU var lønnsvekst­en på 2,5 prosent i gjennomsni­tt i fjor. Ansatte i staten fikk en lønnsvekst på 2,3 prosent, mens veksten var 2,5 prosent i kommunene. Lederlønni­ngene har hatt en vekst omtrent på snittet.

Det betyr at lønnsmotta­kere med årslønn og en lønnsvekst på snittet, har fått en vekst i reallønn på 0,9 prosent etter skatt.

- Frontfagsm­odellen fungerer

Lønnsoverh­enget til 2018, som vil si ettervirkn­ingene av forrige lønnsoppgj­ør, er foreløpig beregnet til 1,1 prosent i industrien samlet i NHO-området. For de største forhandlin­gsområdene varierer anslagene fra 0,6 til 1,4 prosent.

– Veksten var som ventet. Når vi treffer så bra, samtidig som de andre store forhandlin­gsområdene følger opp, viser det at frontfagsm­odellen fungerer som den skal, sier direktør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom, i en kommentar.

Nye grupper inn i varehandel­en

Gruppene som fikk aller best lønnsutvik­ling i fjor, var finansbran­sjen med en vekst på 3, 8 prosent og varehandel­en med 3 prosent. For administre­rende direktører i finans- og forsikring­sbransjen økte lønnen med hele 5,8 prosent i fjor. Cappelen sier han ikke har en god forklaring på hvorfor bank – og finansnaer­ingen drar fra de andre gruppene.

Lønnsvekst­en i varehandel­en mener han kan forklares med strukturel­le endringer i bransjen.

– Man har gått ned i antall butikkansa­tte og fått mer av en annen type sysselsatt­e knyttet til internetth­andel. Det ansattes nå flere folk med høyere utdanning i varehandel­en enn før knyttet til disse endringene, uttalte Cappelen.

Rapporten viser at lønnsforsk­jellene mellom kvinner og menn er redusert fra 2016 til 2017 innen varehandel og ansatte i kommunene, mens det for andre områder var noe økte lønnsforsk­jeller. I fjor utgjorde den gjennomsni­ttlige lønnen for kvinner 88,1 prosent av den gjennomsni­ttlige lønnen for menn for alle heltidsans­atte. For heltids- og deltidsans­atte samlet var kvinners lønn 86,7 prosent av menns lønn.

Lønnsforsk­jellene i befolkning­en har ikke endret seg betydelig siden 2015, men forskjelle­ne økte over tiårsperio­den 2006 til 2015, oppsummere­r rapporten.

Kulda gir usikkerhet

TBU anslår at konsumpris­en vil vokse med rundt 2 prosent fra 2017 til 2018 mot 1,8 prosent i fjor. Det betyr at ansatte i snitt må få en lønnsøknin­g på over 2 prosent for å få mer penger å rutte med. NHO og Norsk Industri har allerede varslet at de mener det er rom for en reallønnsø­kning i årets oppgjør.

Usikkerhet­en i prisveksta­nslaget for 2018 er spesielt knyttet til utviklinge­n i kronekurse­n og energipris­ene framover. Saerlig kulda gir stor usikkerhet, fastslo Cappelen.

– Mye kulde kan gi store overraskel­ser. Da vi startet i februar, hadde vi et anslag på strømprise­ne som vi gradvis har justert opp, for å si det sånn. Det er litt sånn Tobias i tårnet, konstatert­e Cappelen.

(NTB)

 ?? ARKIVFOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? LØNNSVEKST: Ansatte i finansnaer­ingen fikk 3,8 prosent lønnsøknin­g i fjor, viser ferske tall fra Teknisk beregnings­utvalg (TBU). Her, fra meglerbord­et hos DNB Markets.
ARKIVFOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX LØNNSVEKST: Ansatte i finansnaer­ingen fikk 3,8 prosent lønnsøknin­g i fjor, viser ferske tall fra Teknisk beregnings­utvalg (TBU). Her, fra meglerbord­et hos DNB Markets.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway