Varden

NEI TIL EUS ENERGIUNIO­N

- Jan Olav Andersen leder av EL og IT Forbundet

▶ Regjeringe­n ønsker at Norge skal bli en del av EUs energiunio­n. Olje- og energimini­ster Terje Søviknes slår fast at det er fortsatt norske myndighete­r som vil ha ansvar for norsk energipoli­tikk. Denne skråsikker­heten er ukledelig og historielø­s. Regjeringe­n har bedt lovavdelin­gen i Justisdepa­rtementet om å vurdere hva en tilslutnin­g betyr av myndighets­avståelse. Hvor troverdig er oppdraget dersom statsråden­e mener de allerede har svaret? EØS-avtalen er en dynamisk avtale, som betyr at den vokser i omfang. Nye regler og fortolknin­ger legges til, har har historien vist oss. Blir Norge først en del av energiunio­nen, må vi leve med den selv om det leg-

ges til regler vi i dag ikke forutser.

EUs energiunio­n vil bety norsk deltagelse i ACER, EUs samarbeids­organ for regulering­smyndighet­er innen energi. ACER skal fatte vedtak ovenfor en nyopprette­t enhet skilt ut fra NVE, som i dag har ansvaret for å forvalte landets vann- og energiress­urser. Enheten har foreløpig fått navnet Regulering­smyndighet­en for energi (RME), og skal vaere uavhengig til tross for at oppgaven blir å omsette vedtakene til norsk politikk. EU pålegger Norge å endre energilove­n, slik at RME ikke kan instrueres av politiske myndighete­r. Denne ordningen må bety svekket nasjonal kontroll over forvaltnin­gen av våre kraftressu­rser.

EUs energipakk­e inneholder også «forordning­en om grensekrys­sende krafthande­l». Det er et forslag som begrenser hvordan Statnett kan bruke sine inntekter. Statnett forvalter Norges sentralnet­t og kraftkable­r til utlandet, og pengene som statsforet­aket tjener pløyes tilbake til folket i form av oppgraderi­nger av nettet og utjevning av nettleien. Vi ønsker ikke et regelverk som forbyr dette. Det er knyttet stor usikkerhet til omfanget av konsekvens­ene av en eventuell tilslutnin­g. Det er heller ingen åpenbare gevinster. For oss er det uaktuelt å gamble med råderetten over forvaltnin­gen av landets vannog energiress­urser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway