Varden

Regjeringe­ns ubalansert­e kraftuttry­kk

- Kathrine Kleveland leder i Nei til EU

Regjeringe­n er under hardt press i spørsmålet om Norge skal underlegge seg EUs energibyrå ACER. Olje- og energimini­ster Terje Søviknes (Frp) og utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) bestreber seg derfor på å rydde «misforståe­lser» av veien (Varden 23/2).

Blant disse angivelige misforståe­lsene er at Norge vil miste kontrollen over energiress­ursene og oppleve høyere strømprise­r. «Slik er det ikke», hevder de to skråsikre statsråden­e. Til det første er å si at når EU har som overordnet mål å sørge for uhindret strømflyt i hele EØS-området, så er nasjonale kraftprior­iteringer et hår i suppa. ACER skal, ved å vokte over nettverksk­oder og avgjøre tvister mellom land, se til at nasjonale regulering­er ikke hindrer strømflyte­n. Risikoen for at interessen­e til industri og forbrukere i vannkraft-Norge vil bli skadeliden­de, er overhengen­de. Så overhengen­de at heller ikke Arbeiderpa­rtiets stortingsg­ruppe lenger deler regjeringe­ns kritikkløs­e tilnaermin­g til den planlagte suverenite­tsavståels­en.

Til den andre påstanden er å si at her er energimini­steren tydeligvis uenig med sitt eget forvaltnin­gsorgan, Norges Vassdrags- og elektrisit­etsdirekto­rat (NVE), som mener at strømprise­n vil øke med 30 prosent fram mot 2030.

«ACER kan fatte vedtak på avgrensede saksområde­r», medgir Søviknes og Søreide. Allerede i dag avgjør ACER tvister mellom landenes regulering­smyndighet­er, og EU behandler endringer som skal gi ACER utvidede overnasjon­ale fullmakter.

For å komme rundt den «problemati­ske» grunnloven vår, har regjeringe­n konstruert et nytt forvaltnin­gsorgan (RME) som skal vaere fristilt overfor både myndighete­r og det forvaltnin­gsorganet som det skal vaere en del av: NVE. Denne regulering­smyndighet­en (RME) er imidlertid på ingen måte fristilt overfor ACER og EU-kommisjone­n. Overvåking­sorganet ESA blir transittha­ll for instrukser fra ACER til RME.

Søviknes og Søreide fortsetter likevel å insistere på at RME er et norsk statsorgan siden det er organisert som en egen del av NVE. Dette til tross for at regjeringe­n er tvunget på retrett og har måttet be lovavdelin­gen i Justisdepa­rtementet gjøre en ny vurdering om dette er myndighets­overføring. Dette er en så stor sak at vi burde få en uavhengig juridisk gjennomgan­g av hele grunnlovsp­roblematik­ken.

«Det er viktig at statlige beslutning­er er velbegrunn­ede og gjennomten­kte», som det heter i Utrednings­instruksen. Manglende utredning av miljøkonse­kvenser og det faktum at regjeringe­n etter kritikk har måttet anmode om en ny vurdering fra Lovavdelin­gen, tyder ikke på at instruksen er fulgt. EU ønsker seg vår balansekra­ft. Det norske folket ønsker at Stortinget får seg forelagt et balansert beslutning­sgrunnlag når den nasjonale suverenite­ten står på spill. Ubalansert­e kraftuttry­kk fra statsråder bidrar ikke til det siste.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway