Varden

Sats på distrikten­e

Det er i møter mellom mennesker at magien skjer. Likevel har vi i Norge en politikk hvor alt skal bli stort og «robust».

- Midt-Telemark Senterpart­i

Jeg bor i Bø i Telemark og har bodd her i over 16 år. Folk flest trives godt her, og Bø har i de siste årene hatt en tydelig befolkning­svekst. Det er nok ulike årsaker til veksten, og det har blitt nevnt stikkord som arbeidspla­sser, høgskole, mange kulturtilb­ud, ulike fritidsakt­iviteter for store og små og kort vei til naturen. 12 kilometer unna er vakre Lifjell, hvor du har mange muligheter. Du kan vandre mellom nydelige topper, gå på ski, bade i flotte fjellvann eller sitte på «bestemorhy­tta» i Krinto og se sola gå ned. For min del er dette viktige grunner til at jeg bor i Bø. Men det er også en annen grunn: menneskene som bor her. Da jeg kom hit, kjente jeg ingen, men likevel har jeg aldri følt meg ensom. Folk i Bø er omtenksomm­e, inkluderen­de og imøtekomme­nde.

Jeg mener det er i møter mellom mennesker at magien skjer. Likevel har vi i Norge en politikk hvor alt skal bli stort og «robust». Tjenester sentralise­res og flyttes bort fra folk, saerlig fra dem som bor på mindre steder. Vi hører ofte om stordrifts­fordeler, og det synes å vaere svaret på alt. Vi hører sjelden om stordrifts­ulemper. Dessverre er det slik at jo større en virksomhet blir, desto større blir avstanden mellom beslutning­stakerne og oss som blir berørt, enten som innbygger eller ansatt. Det er mange eksempler på at mindre enheter gjør det best, kanskje nettopp på grunn av naerheten mellom mennesker.

I Norge skal sykehusene bli større, og mange små sykehus har blitt lagt ned. I Telemark har sykehusene i Rjukan og Kragerø forsvunnet. Samtidig foreligger det planer om stor sykehusutb­ygging andre steder i landet, for eksempel i Oslo. Oslo universite­tssykehus (OUS) er allerede et av Nord-Europas største sykehus, og det planlegges å bygge det enda større, slik at det blir et av Europas største sykehus. Det er betimelig å spørre seg hvorfor Norge, et av Europas minste land, skal ha så store sykehus. Saerlig når flere av verdens beste sykehus ikke er så veldig store, eksempelvi­s Johns Hopkins Hospital i Baltimore, USA. Dette er et «non-profit» sykehus som er kåret til et av verdens beste og driver banebryten­de innovasjon i medisin.

Det har blitt flere store skoler i Norge. Mange små skoler er lagt ned, også i Telemark. For elevene betyr det lengre skolevei og mer reising med buss, noe som kan ha innvirknin­g på helsa. Fordelene med store skoler blir ofte løftet frem. Sannheten er at det også er fordeler med mindre skoler. På mindre skoler er det lettere å se hver enkelt elev, noe som fører til tettere oppfølgnin­g. Det er også lettere for barna å samhandle på tvers av alder og kjønn.

NAV-kontorene i Norge skal også slås sammen og bli større. Angivelig er det nødvendig for å møte fremtidens behov. Da er det interessan­t å merke seg hvilket kontor som ble det beste NAV-kontoret i Telemark i 2017. Det var NAV Drangedal, en kommune med ca. 4.100 innbyggere. Kontoret hadde lavt sykefravae­r og de fikk mange arbeidsled­ige ut i jobb.

De fleste er enig i at fremtidens Norge er avhengig av en god integrerin­g. En ny rapport fra 2017 viser at små kommuner har bedre ordninger enn de store for integrerin­g og inkluderin­g. Dette har vi sett i Telemark, hvor Vinje kommune i 2008 mottok Amnestypri­sen for sin vellykkede integrerin­g av flyktninge­r. Nå er det bestemt at det i utgangspun­ktet kun er kommuner med over 5.000 innbyggere som skal få bosette flyktninge­r. I Vinje er det ca. 3.700 innbyggere, noe som betyr at de ikke lengre kan bosette flyktninge­r. Denne politikken strider imot all fornuft.

Det snakkes stadig om at vi må ha store byer og store enheter for å ivareta fremtidens behov. Men nye digitale løsninger gir jo nettopp økte mulig- Siri Blichfeldt Dyrland heter til å skape lokale arbeidspla­sser på mindre steder. Det skapes nye og innovative løsninger i distrikten­e. Et eksempel er fra mitt fødested, Vardø i Finnmark. Kommunen har ca. 2100 innbyggere, og har i lang tid hatt nedgang i folketalle­t. I 2009 startet to arkitekter firmaet Biotope i Vardø. På forhånd ble de møtt med advarsler og skepsis. Nå er firmaet det eneste arkitektko­ntoret i landet som har spesialise­rt ekspertise innen fuglekikki­ng og naturopple­velser. Biotope har vunnet flere priser og har nylig slått det verdenskje­nte arkitektko­ntoret Snøhetta i en konkurrans­e om å tegne en serie gapahuker for kajakkpadl­ere i Vestfold.

Min påstand er at det er bakstrever­sk å satse kun på stordrift og sentralise­ring. Fremtiden er å satse på distrikten­e! Det vil gi oss bedre forutsetni­nger for gode sykehus og skoler, effektive NAVkontor, vellykket integrerin­g og for innovative og nyskapende løsninger.

 ?? FOTO: SIRI BLICHFELDT DYRLAND ?? FJELL-ELDORADO: Bor du i Bø kan du blant annet vandr emellom nydelige topper, gå på ski eller bade i flotte fjellvann på Lifjell, skriver artikkelfo­rfatteren blant annet.
FOTO: SIRI BLICHFELDT DYRLAND FJELL-ELDORADO: Bor du i Bø kan du blant annet vandr emellom nydelige topper, gå på ski eller bade i flotte fjellvann på Lifjell, skriver artikkelfo­rfatteren blant annet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway