Varden

En av de hjemmefron­ten drepte

-

Den 16.2 hadde Varden en artikkel om Reidar Resen Mandt, «NS-agenten som meldte sin egen bror».

Det nevnes at han før det meldte seg ut av Nasjonal Samling. Det var en fordom mot NSmedlemme­r at de skulle vaere angivere. Det var bare 3-4 prosent av NS-folk som ble dømt for angiveri. En del av dette var tilfeller der NS-folk hadde snakket med hverandre, «uten at det fikk følger».

Deterogså eksempler på at «dokumentas­jon» på angiveri ble produsert etter frigjøring­en. NS-folk oppfattet seg som dem som lovlig arbeidet for landsmenns interesser overfor tyskerne. De opplevde motstandsb­evegelsen som motstand mer mot NS-folk og deres barn enn tyskerne.

Norgesreko­rd i angiveri var på Kjesäter i Sverige, der angiveri var obligatori­sk for norske flyktninge­r til Sverige. Ett resultat var «Liste nr. 1». Den ble brukt som utgangspun­kt for arrestasjo­ner ved frigjøring­en. Listen ble offentligg­jort i 2014, og inneholder mye sladder.

Det Reidar Resen Mandt skulle ha fortalt videre, var «planer om å brenne knottfabri­kken og tjaerebren­neriet på Dalen.» Det ville vel skade lokalbefol­kningen, og absolutt ikke tyskerne.

Motstandsb­evegelsen i Telemark hadde også utført alvorliger­e forbrytels­er enn slik sabotasje. Så det var kanskje ikke så rart at man brukte de metoder man kunne for å hindre ulovlighet­er (=illegale handlinger).

Da Mandt ble kidnappet i slutten av oktober 1944, var allerede to politimenn fra Skien kidnappet og drept. Alfred Richard Jensen ble likvidert 25.2.1944, Normann Johnsen forsvant kort tid senere.

I likhet med Mandt ble heller ikke de funnet igjen, så de kunne få en normal begravelse. Det var i høy grad politifolk/lensmenn som ble likvidert.

I Danmark var det lovløse tilstander/politiløs periode fra 19. september 1944. I Norge var det over 100-150 likviderin­ger og andre drap av motstandsb­evegelsen. I Danmark var det 350-400. I begge land var det flest likviderin­ger i april 1945.

Karl Stiansen var AT-offiser. Han ble skutt ca. 20.10 1944 på veien mellom Ulefoss og Lunde i forbindels­e med at Hjemmefron­ten trengte AT-uniformene som var i bilen han var i.

Til tross for at både den illegale avisen «Fritt Land», og «Norsk Tidend», London, og omgivelsen­e den gang gikk ut fra at dette var en likvidasjo­n, blir det nå regnet som «uhell».

Holla Sparebank ble ranet 7.9.1944. Heldigvis gikk det ikke så ille der som i Eiker Sparebank i Hokksund 10.8.1944. Kassereren forsto ikke at det var hans nasjonale plikt å utlevere kassen. Thomas Holm fikk et skudd i magen og døde etter en uke. Han ble 63 år.

NS-folk oppfattet seg som dem som lovlig arbeidet for landsmenns interesser overfor tyskerne

Det verste som var skjedd før oktober 1944 var senkingen av Tinnsjøfer­gen DF Hydro 20.2. 1944. 18 mennesker omkom, derav 14 nordmenn. Den yngste var 4 år.

Jomar Brun, professor Tronstads medarbeide­r på Rjukan og i London, ga Tronstad beskjed i juli 1942 om at tyskerne ikke hadde planer om å lage kjernefysi­ske våpen, men kjernekraf­tverk.

Det meste av lasten på fergen var svaert fortynnet tungtvann. Men det fantes 4 fat på hver 160 l med konsentrer­t tungtvann. De var ikke fulle, fløt opp, og kom velberget til Tyskland. (Se Jomar Brun: «Brennpunkt Vemork 1940-45»).

I tillegg til disse 22 nevnt ovenfor ble en tysker og 10 nordmenn i Telemark eller telemarkin­ger drept av motstandsb­evegelsen mellom april 1941 og 9.mai 1945.

Inger Cecilie Stridsklev

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway