Varden

Lokalavise­nes betydning

-

Hva betyr lokalavise­ne for deg? For meg; inspirasjo­n, informasjo­n, kunnskap og underholdn­ing.

Varden er unik i forhold til å slippe kunnskapsr­ike lokale krefter til i avisa. Uten forkleinel­se for ansatte journalist­er er avisens debattside­r «Meninger», etter min oppfatning, i en klasse for seg.

Fra alle politiske fløyer har vi glimrende kronikører og debatanter som leverer gode analyser som treffer, og som gir en grei balanse på den politiske skalaen. Jeg har selvfølgel­ig mine favoritter som ikke skal nevnes, men vil gjerne gi Varden en honnør for å slippe alle til på en meget velrediger­t og innbydende plass. Slik var det defintivt ikke i tidligere tider.

Både TA og Varden leverer kronikker og ledere som er et helt nødvendig korrektiv til lokal styring og politikk . Jeg gleder meg også til TAs side tre «Sant å si...» og «Søkelys» som leverer inspireren­de kronikker og tidvis innspill med humor og alvor i en glimrende kombinasjo­n.

Statistisk sett blir det faerre og faerre som er opptatt av politikk eller som bruker sin innflytels­e til å påvirke samfunnets utvikling. Vi overlater dette i stor grad til politikern­e gjennom valg, pressen og sosiale medier. Dette er forurolige­nde. De mindre heldige grupper i vårt samfunn nedpriorit­eres stadig fordi de ikke represente­rer politisk kjøttvekt. Nettopp derfor er det viktig at lokalavise­ne kompensere­r med folkeopply­sning, og så må det vaere opp til kommunen og den enkelte å gi sitt samfunnsbi­drag.

Vi er nok dessverre blitt et samfunn som hviler på sine laurbaer. Vi ser at forskjelle­ne øker og at de som tjener mest blir rikere og rikere. Olje, fisk og vannkraft har vaert formidable verdier å spille på. Den som ønsker å kludre med eierskapet her må avsløres for en hver pris. Så får vi heller ikke glemme at alle avgifter rammer i større grad de som har minst fra før.

Lokalpress­en viser oss hvormye lokalt engasjemen­t det er mulig å få fram når vi blir truet av en ytre fiende. Har vi derimot fokus på hva som driver de store folkeaksjo­nene? Når det gjelder deponisake­n i Brevik så har vi opplevd en enorm kunnskapsd­eling og et lokalt engasjemen­t som savner sidestykke i vår lokalhisto­rie. Det som skjer berører alle som bor i Grenland.

Det som pressen også har fått fram er at egenintere­ssen og ikke fellesskap­ets prinsipper styrer. Jeg skulle ønske meg det samme engasjemen­t for å minske forskjelle­ne blant folk. Som en tidligere revypoliti­ker så treffende sa det: «Det er greit med atomvåpen bare de ikke slipper dem her i Trondhjem.»

Demokratie­ts største utfordring er avpolitise­ringen i samfunnet. Ideologien­es innflytels­e avtar og intellektu­aliseres. Flertallsd­emokratiet skal først og fremst sørge for at flertallet har det bra og at den naere framtid er rimelig godt sikret for de fleste av oss. Partiene står naermere hverandre enn tidligere. Vi, i betydninge­n det store flertall, har blitt rikere og velstanden og velferden om du vil, har økt betydelig. Dette vil vi ikke noen skal ta fra oss.

Mens politikken degenerere­r, trenger vi et folkeengas­jement som kan få fram alle utfordring­ene vi står overfor. Frivillige organisasj­oner og miljøbeveg­elsen gjør et fantastisk arbeid, men kan aldri gjøre noen forskjell om ikke engasjemen­tet omsettes i politisk handling. I så fall må vi alle vaere villig til å gi avkall på noe. Jeg og mange andre har dessverre blitt oss sjøl nok.

Tom E. Rasmussen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway