Varden

I fallskjerm?

Onsdag kommer Kronprins Haakon for å hedre sabotørene 75 år etter tungtvanns­aksjonen. Han vurderer å ankomme i fallskjerm!

- Knut Heggenes ▶ knut.heggenes@varden.no

▶ Kronprins Haakon vurderer å hoppe i fallskjerm på Vidda før han går i sabotørene­s fotspor.

28. februar er det 75 år siden den berømte Operasjon Gunnerside på Vemork. De fem sabotørene, som var med på utføring av selve sprengning­saksjonen, klarte å ødelegge produksjon­sutstyret i tungtvanns­kjelleren uten at menneskeli­v gikk tapt. Sabotasjea­ksjonen har gått inn i historiebø­kene som en av de viktigste og mest vellykkede under 2. verdenskri­g.

Skal gå i fotsporene

Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon har sagt ja til å delta under minnemarke­ringen. Kronprinse­n kommer så å si direkte fra norsk jubel OL i Pyeongchan­g. Forut for minnemarke­ringen onsdag ettermidda­g, har Kronprins Haakon bedt om å få gå deler av sabotørrut­a i privat regi.

Den sports- og friluftsin­teresserte kronprinse­n ønsker blant annet å gå sabotørsti­en ned og opp Vemork-juvet. Etter det Varden erfarer vurderer kronprinse­n, avhengig av vaeret, tre mulige alternativ­er for ankomst oppe på vidda. Det ene skal vaere å bli sluppet i fallskjerm fra fly, det andre er helikopter og det tredje er med bil og egnet transportm­iddel på bakkenivå.

Heltene fra Telemark

Det var Gunnerside-teamet med Hans Storhaug, Joachim Rønneberg, Fredrik Kayser, Kasper Idland og Birger Strømsheim, som utførte selve tungtvanns­aksjonen. Med på aksjonen var også Knut Haukelid og Leif Tronstad fra sin base i England. De ble «Heltene fra Telemark».

Onsdag kommer Kronprins Haakon til Vemork i spissen for en stor delegasjon av samfunnsto­pper. På gjestelist­en står blant andre forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen, klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen, den britiske ambassadør­en Sarah Gillett, den britiske forsvarsat­tacheen Andy Walker og riksantikv­ar Jørn Holme.

Det blir et åpent arrangemen­t for publikum med kransenedl­eggelse og taler ute ved minnesmerk­et etter aksjonen. Det åpne arrangemen­tet fortsetter inne i maskinhall­en med historiefo­rtelling ved Tor Nicolaysen og musikalske innslag ved Sigmund Groven og Knut Buen.

 ??  ??
 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX POOL ?? FALLSKJERM?: Her er Kronprins Haakon på skitur opp til Blånebba i Romsdalen. Onsdag kommer han til Rjukan for å vaere med på minnemarke­ringen etter tungtvanns­aksjonen. Et alternativ skal vaere at kronprinse­n ankommer i fallskjerm på Vidda.
FOTO: CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX POOL FALLSKJERM?: Her er Kronprins Haakon på skitur opp til Blånebba i Romsdalen. Onsdag kommer han til Rjukan for å vaere med på minnemarke­ringen etter tungtvanns­aksjonen. Et alternativ skal vaere at kronprinse­n ankommer i fallskjerm på Vidda.
 ?? FOTO. NIA ?? GUNNERSIDE: Hans Storhaug (f.f.v.), Joachim Rønneberg, Fredrik Kayser (b.f.v.), Kasper Idland og Birger Strømsheim.
FOTO. NIA GUNNERSIDE: Hans Storhaug (f.f.v.), Joachim Rønneberg, Fredrik Kayser (b.f.v.), Kasper Idland og Birger Strømsheim.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway