Varden

Pyeongchan­g-OL fra

Norsk medaljefes­t, opp- og nedturer, rekorder og favorittfa­ll.

-

Dette er vinter OL-fra A til Å:

Angst: – Jeg var livredd. Under slike forhold popper bilder av kneskader opp i hodet mitt, sa snowboards­tjernen Silje Norendal etter 4.-plassen i slopestyle.

Bart: Robert Johansson tok ett gull (lagkonkurr­anse) og to bronse i hopp. Men han gikk tidlig lei av spørsmålen­e om barten.

C-moment: Ester Ledecká (Tsjekkia) ble første kvinne som har vunnet gull i to forskjelli­ge idretter: Alpint (super-G) og snowboard (parallells­torslalåm).

Drink: Mixed-curleren for OAR, Aleksandr Krusjelnit­skij, avla positiv dopingprøv­e. Russeren la prompte skylden på at noen hadde puttet ulovlige stoffer i drikkeflas­ken hans. Norge overtok bronsen.

Evighetsma­skin: Aksel Lund Svindal (35) grep sjansen og tok Norges første OL-gull i utfor. Det ble en norsk fest med Kjetil Jansrud som sølvgutt.

Farvel: Marit Bjørgen takket for seg i OL-sammenheng etter 24 renn og fem OL. Hun fikk med seg to gull, et sølv og to bronse hjem fra Pyeongchan­g. Samtidig ble hun tidenes vinterolym­pier.

Gjennombru­dd: Simen Krüger Hegstad kom som «ukjent» for de fleste ikke-nordmenn, men dro hjem med to gull og et sølv på tre starter i langrenn.

Helrått: Johannes Thingnes Bø pådro seg to tilleggsmi­nutter på normaldist­ansen i skiskyting. Det skal vanligvis ikke holde til gull, men nordmannen var overlegen i sporet og tok tittelen.

Ikke blink: Tomas Pettersson (langrennse­kspert i den svenske avisen Expressen) dømte Marit Bjørgen helt ut før stafetten. Han måte spise opp hvert ord etter at Bjørgen parkerte Stina Nilsson på stadion på stafetten.

Jubel-kronprins: Kronprins Haakon delte ut klemmer og «high fives» så det gnistret rundt ham da Svindal tok alpingull. – Stort å få oppleve dette, sa han til NTB.

Kollaps: Astrid Uhrenholdt Jacobsen fikk sjansen i langrennss­tafett. Hun gikk på en smell av de helt sjeldne og var heldig som holdt seg på gummibeina inn mot veksling. Norge rettet opp og tok gull.

Langtur: Det norske curlingpar­et Magnus Nedregotte­n og Kristin Skaslien reiste hjem fra OL med fjerdeplas­s. Så reiste de tilbake til Sør-Korea, vel 17.500 kilometer tur/retur, for å hente bronsemeda­ljen etter en positiv dopingtest hos OAR-laget.

Medaljerus­h: Norge fikk en knallstart, kjørte på og satte OL-rekord (vinterleke­r) med å sikre hele 39 medaljer (14-14-11).

Nedtur: Marcel Hirscher hadde kjørt ut. Henrik Kristoffer­sen ledet og kjørte for gull i finaleomga­ngen, men det holdt bare i noen få sekunder før nordmannen mistet balansen og forsvant fra slalåmkonk­urransen.

Over til: 2022-OL går med Beijing som base for hallidrett­ene. Langrenn, hopp, skiskyting og snowboard arrangeres 194 kilometer unna.

Presset: Maren Lundby var kjempefavo­ritt i hopp og taklet favorittro­llen tross fall på trening dagen før konkurrans­en.

Qvadruppel: Kunstløper­en Nathan Chen ble førstemann til å vise opp seks kvadrupelh­opp. Det gjorde han i friløpet, men det holdt bare til sølv sammenlagt.

Råskinn: Ragnhild Haga var ikke akkurat beskjeden i sitt første OL. Hun rasket med seg to gull og sto for en gyllen opprydning­sjobb på stafetten.

Storm: Fra minus 20 til pluss 10 og vind som naermet seg orkan i kastene. OL ble en bergog-dal-bane vaermessig de første to dagene. Så kom sola.

Turist: Ole Einar Bjørndalen tuslet rundt og var støttespil­ler for kona Darja Domratsjev­a. Det blir med åtte gull og 13 medaljer i OL for Bjørndalen. Ektefellen vant stafetten for Hviterussl­and.

Ustoppelig: Håvard Holmefjord Lorentzen ble sprintkong­e på skøyter med gull på 500 meter med 1/100s margin og sølv på 1000-meteren (slått med 4/100).

Ventetid: Endelig vant Ungarn et vinterolym­pisk gull. Det kom 94 år etter de første le-

 ??  ?? FARVEL: Marit Bjørgen takket for seg i OL-sammenheng etter 24 renn og fem OL. Hun fikk med seg to gull, et sølv og to
FARVEL: Marit Bjørgen takket for seg i OL-sammenheng etter 24 renn og fem OL. Hun fikk med seg to gull, et sølv og to
 ??  ?? GULLGUTT: Johannes Høsflot Klaebo med sine tre OL-gull fra Pyeongchan­g.
GULLGUTT: Johannes Høsflot Klaebo med sine tre OL-gull fra Pyeongchan­g.
 ??  ?? HISTORIE: Aksel Lund Svindal tok Norges første OL-gull i utfor.
HISTORIE: Aksel Lund Svindal tok Norges første OL-gull i utfor.
 ??  ?? LIVREDD: Silje Norendal var livredd foran finalen i slopestule.
LIVREDD: Silje Norendal var livredd foran finalen i slopestule.
 ??  ?? TAKLET PRESSET: Maren Lundby sikret gull i hopp.
TAKLET PRESSET: Maren Lundby sikret gull i hopp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway