Varden

Småspising tar o ver for måltider

Müslibarer, smoothies, mat i farta, energipåfy­ll og en håndfull nøtter – den globale trenden med spising mellom måltider griper om seg – også i Norge.

-

Flere analyser og undersøkel­ser viser at småspising mellom de tradisjone­lle måltidene øker verden over. Såkalt snacking, for eksempel i USA, kan ta helt over for måltider for saerlig unge forbrukere. I rapporten «Snack Attack»i 2014 slo analysebyr­ået Nielsen fast at saerlig markedet for sunn snacks er stort. To år senere rapportert­e Hartman Groupi USA en dreining fra store til mindre mellommålt­ider, fra ren kosemat til sunnere alternativ­er og fra snop til frukt og grønnsaker, selv om søtt og usunt fremdeles er størst. 90 prosent av amerikaner­ne småspiste mellom måltidene mange ganger hver dag og 7 prosent av disse igjen spiste ikke tradisjone­lle måltider lenger, de bare «snacket» seg gjennom dagen.

Spisepause

Også i Norge er utvalget av mat og drikke som mellommålt­ider økt, og det inntas mer energi utenom de store måltidene. I Europa er det frukt, yoghurt og grønt som er mest populaert å legge til.

– Det er saerlig de yngre som gjør dette, da disse spiser mer på farta. Vi ser også en tendens til at folk faktisk får i seg mer mellom måltidene enn hva de sier og tror at de gjør. Det kan ha å gjøre med hva vi forbinder med begrepet «snacking». I Norge forbinder vi dette med å spise noe usunt, og ikke som det er definert: Alt som spises eller drikkes mellom måltidene, eller som en erstatning for eller i tillegg til et måltid, sier kommunikas­jonsrådgiv­er Veronika Skagestad i TINE til NTB.

Kalorier lett å glemme

Dermed er det også fort gjort at man uforvarend­e får i seg mer enn man tror. Fruktfatet står framme, vi tar med oss en caffe latte på veien og etter trening fyller vi på med en energibar eller proteindri­kk. I undersøkel­ser fant TINE at folk ikke tenkte på slikt som mellommålt­ider. Men selv om det ikke er direkte

usunt, er også dette energikild­er.

Gjør det noe?

Spørsmålet er om småspising­en også i Norge kan overta for måltidene. Professor i ernaering ved Folkehelse­institutte­t KnutInge Klepp tviler på det. Han har imidlertid merket seg innføringe­n av mellommålt­id, for eksempel at det er blitt vanlig for barn og unge å spise mellom lunsj og middag.

– Ernaerings­messig spiller det ikke så stor rolle om man spiser tre eller seks ganger om måltider om dagen. Det viktigste er at man planlegger og sikrer at måltidene samlet sett dekker behovet og ikke gir for mye energi. Vi ser for eksempel at de som hopper over frokosten hjemme, ofte velger mer usunne alternativ­er seinere på formiddage­n, sier han.

Mumse mumse

Et av funnene i Norge har vaert at 1990-tallets røykepause­r er erstattet av drikkepaus­er, der folk drikker selv om de ikke er tørste og småspiser uten å vaere sultne. Det er kos, det er sosialt, og velstandsu­tviklingen gjør at vi har råd til det, viser Norske Spisefakta fra Ipsos fra 2015.

– En av de viktigste årsakene til at vekten sakte, men sikkert øker i befolkning­en er nettopp denne konstante tilgangen til snacks, som bidrar med ekstra energi utover det vi egentlig trenger. Spiser man tre-fire måltider om dagen har de faerreste behov for ekstra snacksmålt­ider, påpeker Klepp.

 ??  ?? KUTTER OFTERE UT MÅLTIDER: Unge på farta er den gruppa som i størst grad oppgir at de spiser mellom måltider og ku skal vaere sunt og trendy.
KUTTER OFTERE UT MÅLTIDER: Unge på farta er den gruppa som i størst grad oppgir at de spiser mellom måltider og ku skal vaere sunt og trendy.
 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: THOMAS BRUN / NTB SCANPIX FOTO: BERIT ROALD / NTB SCANPIX ?? tter ut måltider til fordel for såkalt snacking. Unge jenter er saerlig opptatt av at det DRIKKE ERSTATTER RØYK: Røykepause­r er av mange byttet ut med drikkepaus­er, selv om man ikke er tørst. Ulike kaffedrikk­er med høyt kaloriinnh­old er populaert.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: THOMAS BRUN / NTB SCANPIX FOTO: BERIT ROALD / NTB SCANPIX tter ut måltider til fordel for såkalt snacking. Unge jenter er saerlig opptatt av at det DRIKKE ERSTATTER RØYK: Røykepause­r er av mange byttet ut med drikkepaus­er, selv om man ikke er tørst. Ulike kaffedrikk­er med høyt kaloriinnh­old er populaert.
 ?? FOTO: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX ?? STORT MARKED: Småspising mellom måltider griper om seg, også i Norge, og de fleste er opptatt av sunne mellommålt­ider. Frukt og nøtter er populaert.
FOTO: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX STORT MARKED: Småspising mellom måltider griper om seg, også i Norge, og de fleste er opptatt av sunne mellommålt­ider. Frukt og nøtter er populaert.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway