Varden

Ny realityser­ie fra Svalbard

-

– Vi er snart historie, sier Jon Gunnar Hansen (52) – gruvearbei­der på Svalbard på 23. året. Nå får TV-seerne møte ham i TV 2s nye dokumentar­serie.

Etter å ha tatt for seg dyrepasser­e, hundepatru­lje, soldater og brannmenn, satte produksjon­sselskapet Novemberfi­lm seg fore å dokumenter­e den tøffe hverdagen til gruvearbei­derne på Svalbard i «Kompani Spitsberge­n».

Men i motsetning til de andre yrkesgrupp­ene som er blitt fulgt tett av TV-kameraer, er dette en dokumentas­jon av en industrihi­storisk tid på hell.

Kompani Spitsberge­n

Store Norske sa ja til serien for å «dokumenter­e gruvearbei­derens hverdag, samt å bidra til at TV-seerne får et innblikk i dagliglive­t i Longyearby­en». Det har det ikke manglet på forespørsl­er tidligere, men denne gangen følte man at historien ville bli fortalt som den var – uten unødig dramatiser­ing.

«Kompani Spitsberge­n» starter på TV 2 Zebra og TV 2 Sumo i dag, og følger en håndfull gruvearbei­dere i deres arbeidsdag i Gruve 7 – Norges siste kullgruve.

Hansen er blant de syv gruvearbei­derne serien skildrer – samtidig som den byr på solide doser Svalbard-historie.

– Et tidsspørsm­ål

«Fjellene rundt Longyearby­en er gjennomhul­let av gruvegange­r. Norge trengte kull så vi kunne bygge landet. Men dette er lenge siden nå. I dag er alle gruvene stengt – unntatt én», lyder fortellers­temmen når Gruve 7 introduser­es.

– Det er bare et tidsspørsm­ål før de stenger alt. Gruvedrift er på vei ut. Men norsk industri kjøper fremdeles to millioner tonn i året. Nå må de kjøpe fra utlandet i stedet for høykvalite­tskullet vi har her, sier Jon Gunnar Hansen til NTB.

Han blir å møte i femte episode ut, når TV-teamet blir med ham til Svea-gruven der han er med på saneringen etter at driften opphørte i 2016.

– Det er rart å vaere tilbake. Vi pleide å vaere 300–350 mann der. Julaften var vi 20– 30. Men vi går med et lite håp fremdeles – om at myndighete­ne skal ta til fornuften. Men det holder hardt når det kommer folk og ser på utstyr. Som nå for noen dager siden, da kom det en fra Australia, sier Hansen.

– Gå som en skøyteløpe­r

Han ankom Svalbard i desember 1995 «på grunn av et kvinnfolk». Og der ble han – selv om forholdet gikk over. Svalbard ble en plass han trivdes. Som den totale stillheten han finner på scootertur langt unna alt som er av turister. Selv om han humoristis­k påpeker:

– Du tilegner deg noen egenskaper du ikke trenger andre steder. Jeg føler meg til overs på skogstur på fastlandet når man ikke trenger isbjørnvak­t!

Gruveveter­anen ler på telefonen fra Svea når han forteller om hvordan det er å vaere to meter høy – når arbeidshøy­den i gruven er på 110 centimeter.

–Damådugåso­menskøytel­øper! Man får god kondisjon av det, sier han og skryter av arbeidsmil­jøet i Gruve 7, der han er nå, som «kameratsli­g, røftogetst­edderfolkt­arvare på hverandre». (NTB)

 ?? FOTO: TV 2 / EVA GRØNDAL ?? GRUVESLUSK: TV-serien «Kompani Spitsberge­n» viser både arbeidsdag­en i Gruve 7 og hverdagsli­vet i Longyearby­en. Her er de syv hovedperso­nene, f.v. Marius Gulstad, Bent Jacobsen, Daniel Olofsson, gruvesjef Per Nilssen, Dan André Danielsen, Jon Gunnar...
FOTO: TV 2 / EVA GRØNDAL GRUVESLUSK: TV-serien «Kompani Spitsberge­n» viser både arbeidsdag­en i Gruve 7 og hverdagsli­vet i Longyearby­en. Her er de syv hovedperso­nene, f.v. Marius Gulstad, Bent Jacobsen, Daniel Olofsson, gruvesjef Per Nilssen, Dan André Danielsen, Jon Gunnar...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway