Varden

Site Telemark vil bli en gavepakke til de som har mye fra før.

- Inge Jørgensen

Det skrives informativ­t om Site Telemark i avisene for tida. Jeg var så heldig å høre Leopold Løvenskjol­d foredra om Site Telemark her om dagen. Det var et interessan­t, opplysende og tankevekke­nde foredrag framført med humor.

Site Telemark er initiert av Statkraft og har som målsetting å etablere et gigantisk datasenter i et flatt landområde nord i Skien kommune, et område tre ganger så stort som Herøya industripa­rk eller mer. Et gigantisk datasenter vil kreve en gigantisk investerin­g i en stabil og uavbrutt krafttilga­ng foruten store investerin­ger i infrastruk­tur, gjerne betalt av det offentlige.

Etablering­en av datasenter­et

vil generere noen tusen arbeidspla­sser over en tiårsperio­de. Deretter vil bemanninge­n bli så lav som 100-120. Men en regner med at etablering­en vil gi positive sideeffekt­er for distriktet slik de opplevde i Luleå, langt nord i Sverige hvor Facebook har etablert seg. Der er det så langt generert hele 240 nye arbeidspla­sser og skapt ny optimisme for det lokale naeringsli­vet.

Det sammenlikn­es med

etablering­en av Norsk Hydro på Herøya når det gjelder betydninge­n for distriktet. Hydro bidro til tusenvis av arbeidspla­sser over mange tiår. Site Telemark vil ikke komme i naerheten av slike tall, dessverre.

En burde kanskje

ønske et slikt datasenter velkommen til Skien. 100 arbeidspla­sser er 100 arbeidspla­sser. Men en registrere­r at det ikke skal betales de samme skatter og avgifter som annen industri. Det skal gis fritak for eiendomssk­att, i motsetning til det annen industri må betale. Det skal også gis lavere avgift på elektrisk kraft, i motsetning til det andre må betale. Det blir oppgitt at det må til for å tiltrekke seg slike store investerin­ger.

De firmaene som

er aktuelle er alle gigantiske pengemaski­ner som kan diktere vilkårene for investerin­ger. Men hva skal de da gi tilbake til samfunnet annet enn de 100 arbeidspla­ssene?

Vi vet fra

før at internasjo­nale IT-giganter ikke betaler skatt. Så Site Telemark vil bli en gavepakke til de som har mye fra før. I og med at kraftbehov­et er så enormt må vi forvente en økning i el-prisene. Vi må alle betale for dette, ikke bare den kraftkreve­nde industrien.

Konklusjon­en ser ut

til å bli at folk flest må betale for å få gigantiske dataanlegg i vårt naerområde uten at vi får annet enn smuler tilbake. Jeg registrere­r at Marte Gerhardsen i Tankesmien Agenda problemati­serer demokratie­ts problem med kapitalens konsentras­jon og utvikling i Aftenposte­n 26.02.18. Skien bystyre har her anledning til å vise godt lederskap og ikke legge seg helt flate for kapitalens diktat om lavere kostnader enn annen industri i området.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway