Varden

Det er vesentlig og betimelig å peke på og understrek­e at det også er positive sider ved Bypakke Grenland

- Sjefredakt­ør Tom Erik Thorsen

Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

▶ Den nokså omstridte Bypakke Grenland har utvilsomt fått en nokså omfattende dose kritikk. Det er fullt forståelig. Ingen liker å betale bompenger, og det er en type skattleggi­ng som – på flere måter – vil slå skjevt ut og ramme enkeltes lommebøker hardere enn andres.

▶ Det er imidlertid vesentlig og betimelig å peke på og understrek­e at det også er positive sider og konsekvens­er. Den relativt ferske årsrapport­en for belønnings­avtalen mellom staten og Bypakke Grenland viser at det, fra 2016 til 2017, har vaert en økning på 11,2 prosent i antall kollektivr­eiser og en økning på seks prosent hva gjelder antall syklende. Tallene for biltrafikk­en i 2017 er ikke klare, men det indikeres en nedgang på 1,9 prosent sammenlign­et med året før. Antall registrert­e elbiler øker også voldsomt.

▶ Det er sannsynlig­vis, som med mye annet, grunn til å anta at «alt henger sammen med alt», men det kan ikke vaere tvil om at en betydelig reduksjon i priser for å reise med buss og økt hyppighet på avganger gjør det mer attraktivt å reise kollektivt. Det er svaert positivt. Det er imidlertid bekymrings­fulle tall som presentere­s for bussenes punktlighe­t; kun 59 prosent av bussene er mindre enn tre minutter forsinket. 22 prosent av bussene – altså mer enn hver femte buss – er mer enn fem minutter forsinket. Selv om bussene går ofte, må de komme og gå til tiden. Her må vi kunne forvente bedring.

▶ Bypakke Grenland kommer til å vaere fortsatt omdiskuter­t. I denne debatten er det nødvendig å vaere klar over de positive effektene, for det er utvilsomt bra at flere kjører på strøm, sykler, går og reiser kollektivt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway