Varden

Effektive varmegrade­r i motvind

- Per Arne Rennestrau­m journalist

Det er med kuldegrade­r som med mennesker. Noen er effektive, mens andre er ineffektiv­e. Når det gjelder de siste, så betyr det ikke at de ligger på latsiden. De gjør så godt de kan, men får ikke samme drahjelp av vinden.

For å gjøre det verre enn det er, snakkes det altså om effektive kuldegrade­r. Her om dagen var noen politikere på befaring på gamle Aaltvedt Betong i Hovenga i Porsgrunn. Da var det en effektiv politiker som regnet ut at det var 27 effektive blå grader i vindkasten­e. Det er godt det ikke var de samme som regnet seg fram til anbudet på Lilleelvkr­ysset. Da hadde det nok i virkelighe­ten vaert minus 36,9 grader. Minst.

Sjelden hører vi om effektive varmegrade­r. Når gradestokk­en omsider kryper over null, i slutten av mai en gang, er nok åtte grader åtte grader. Det blir ikke dobbelt så mildt bare fordi det er vindstille. Eller omvendt.

Det er mange gode råd mot de kuldegrade­ne som herjer nå om dagen. Noen av de beste skal vaere å kle seg godt, holde katten innendørs og sørge for tilstrekke­lig varme på peisen eller vifteovnen. Alt dette kunne vi nylig lese i en avis som utkommer i Oslo. Lokalkonto­ret til Varden her i Porsgrunn sliter ikke med kulda. Her er det så varmt at vi skjenker et varmegufs til de forbipasse­rende på fortauet hver gang vi åpner døra for å lufte ut. Som økonomisje­fen sikkert ville sagt det: Spare på strømmen kan vi gjøre til sommeren.

Rent demonstrat­ivt har jeg kastet lua, med dusk. Den henger nå og dingler på stumtjener­en naermest som en hån mot den angivelige Sibir-kulda. Snart blir det trolig så kaldt her i Norge at folka i Sibir kaller det Norgeskuld­a.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway