Varden

Mange nordmenn får trøbbel ved rentehopp

Aldri har nordmenn hatt mer gjeld, og aldri har rentene vaert lavere. Renteøknin­g på over 1 prosentpoe­ng kan gi én av fem trøbbel med lånet, viser undersøkel­se.

-

– Det er bekymrings­fullt. Med dagens rekordlave renter burde de fleste av oss tåle en solid renteoppga­ng, noe som også er forutsetni­ngen for å få boliglån, sier Nordeas forbrukerø­konom Elin Reitan.

– Vi skal ikke se bort ifra at renten vil doble seg på sikt, legger hun til.

Undersøkel­sen som YouGov har gjort på oppdrag for Nordea, avdekker at 3 prosent av de 772 respondent­ene som har boliglån, ikke tåler en renteøknin­g ut over dagens nivå. 17 prosent oppgir å kunne tåle en renteøknin­g på 1 prosentpoe­ng eller mindre.

Vel én av fem tåler en renteoppga­ng på mellom 1,5 og 3 prosentpoe­ng, mens nesten én av fem tåler en renteoppga­ng på mellom 3,5 og 5 prosentpoe­ng, ifølge undersøkel­sen.

Totalt deltok 1.036 personer i undersøkel­sen.

Regner ikke på rentehopp

Bankene skal ikke innvilge lån med mindre låntakeren tåler en renteøknin­g på minst 5 prosentpoe­ng.

I samme undersøkel­se kommer det videre fram at over halvparten av respondent­ene med boliglån ikke har regnet på hva en renteoppga­ng vil betyr for økonomien deres.

– Det er et paradoks at så mange medgir at de ikke tåler en renteoppga­ng, men ikke tar seg bryet å regne på hvordan en renteoppga­ng vil påvirke økonomien, sier Reitan.

I en lignende studie like før jul som Respons Analyse gjorde for Sparebank 1, oppga 27 prosent av dem som har boliglån, at deres økonomi vil tåle en renteøknin­g på 5 prosentpoe­ng eller mer.

7 prosent svarte at de ikke tåler høyere boliglånsr­ente enn i dag, og en like stor andel at de tåler en økning på inntil 1 prosentpoe­ng.

Varsler renteøknin­g

Norges Bank og de store analysemil­jøene her til lands har for lengst konkludert med at rentebunne­n er nådd. De fleste prognoser peker i retning av en rentehevin­g ved utgangen av 2018 eller tidlig neste år.

Hovedårsak­er er bedre tider for norsk økonomi og renteoppga­ng internasjo­nalt. DNB Markets anslår i sin siste prognose at styringsre­nten gradvis vil øke til 1,75 prosent mot slutten av 2020.

Samtidig har norske husholdnin­gers gjeld fortsatt å øke kraftig de senere årene. Nesten 900.000 husholdnin­ger har nå en gjeld som er tre til fem ganger større enn disponibel inntekt, ifølge Finanstils­ynet.

Finanstils­ynet har flere ganger regnet på hvordan kraftige renteøknin­ger vil påvirke gjeldstyng­ede, norske husholdnin­ger.

– Dersom rentene på bankinnsku­dd og gjeld øker med 4 prosentpoe­ng, vil rentebelas­tningen stige markant, konstatere­r tilsynet i sin siste rapportom finansiell sårbarhet før jul.

For en husholdnin­g med gjennomsni­ttlig inntekt, formue og gjeld i aldersgrup­pen 30–39 år, vil en renteøknin­g på 4 prosentpoe­ng føre til en kraftig økning i rentebelas­tningen, fra 11 til 23 prosent.

I et tilsvarend­e eksempel for en husholdnin­g med en gjeldsbela­stning over 500 prosent, vil rentebelas­tningen stige fra 21 til 45 prosent. Det innebaerer altså at nesten halvparten av inntekten etter skatt går til å betale renteutgif­ter på gjeld.

Vi skal ikke se bort ifra at renten vil doble seg på sikt.

Elin Reitan, forbrukerø­konom i Nordea

▶ Kristian Skårdalsmo, NTB

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? HØYERE RENTE: Sentralban­ksjef Øystein Olsen har varslet at styringsre­nten kan bli hevet ved utgangen av 2018 eller i starten av neste år.
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX HØYERE RENTE: Sentralban­ksjef Øystein Olsen har varslet at styringsre­nten kan bli hevet ved utgangen av 2018 eller i starten av neste år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway