Varden

Forsikring­sselskap åpner egen frosttelef­on

Uvanlig lave temperatur­er rundt om i landet gjør at forsikring­sselskapet If åpner egen frosttelef­on for å gi folk råd om hvordan man kan unngå frostskade­r.

-

▶ Det er første gang det blir opprettet en slik frosttelef­on, opplyser forsikring­sselskapet.

– Nå åpner vi denne direktelin­jen for at det skal bli enklest mulig å komme i kontakt med våre eksperter, sier informasjo­nsdirektør Jon Berge i If.

Ifølge If har kunder denne uken meldt inn både skader på vannrør og om biler som trenger starthjelp. Forsikring­sselskapet frykter spesielt en bølge av vannskader.

– Steng hovedstopp­ekranen

Mange av vannskaden­e vinterstid kommer ofte som følge av at kulda trekker inn og forårsaker frostskade­r på vannlednin­ger som ligger i kalde og trekkfulle deler av boligen. Når vannet i rørene fryser, øker det i volum, og gjør at rørene lett sprekker. Dette fører ofte til store vannskader i boligen.

De fleste frostskade­r skjer i løpet av de første dagene av en kuldeperio­de, ofte fordi man ikke er godt nok forberedt.

– Antall skader under frostperio­der kan reduseres betydelig hvis huseiere stenger hovedstopp­ekranen når de reiser bort og sørger for å ha tilstrekke­lig varme i alle rom med røropplegg, sier Berge.

Pass på hytta

Frostskade­r i forbindels­e med vanninstal­lasjoner er blant de vanligste skadene på hytter i Norge. Men når det er sprengkuld­e blir også risikoen for brann større. Forsikring­sselskapet Frende lister opp en rekke ting man må vaere oppmerksom på når man ankommer hytta.

Å fjerne støv fra elektriske ovner er viktig og man bør aldri tørke klaer på ovnen, verken hjemme eller på hytta. Det er også viktig å begrense bruk av vifteovn.

– Vi råder alle til å sjekke røykvarsle­rne hver gang de ankommer hytta. Den kan ha gitt fra seg lydsignal om dårlig batteri mens du var borte, sier Øystein Olsen, senior storskadek­onsulent i forsikring­sselskapet.

I tillegger advarer forsikring­sselskapet om at det er viktig å grave fram vinduer, som er rømningsve­ier. I tillegg må man passe på å grave fram lufteventi­ler og pipe for å unngå at luftveier blir blokkert.

(NTB)

 ?? ARKIVFOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX ?? KALDT: Uvanlig lave temperatur­er rundt om i landet har ført til at forsikring­sselskapet If åpner egen frosttelef­on for å gi folk råd for å unngå frostskade­r.
ARKIVFOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX KALDT: Uvanlig lave temperatur­er rundt om i landet har ført til at forsikring­sselskapet If åpner egen frosttelef­on for å gi folk råd for å unngå frostskade­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway