Varden

Advarer mot brann når du fyrer med ved

-

Godt trekk under oppfyring og bruk av tørr ved, er noen av tingene du bør vaere oppmerksom på for å unngå pipebrann når du fyrer i sprengkuld­a.

▶ Det settes kulderekor­der og vinteren har satt et hardt preg på landet i det siste. I takt med synkende temperatur øker vi gjerne temperatur­en innendørs og ofte med fyring med ved.

Men når man fyrer for livet, øker også faren for brann, advarer forsikring­sselskapet Tryg Forsikring.

– Det er sprengkuld­e, og i Bergen meldes det om tomme vedlager i butikkene. Vi vet at folk fyrer mer enn ellers. Når vinteren allerede er høysesong for pipebrann, er det god grunn til å be folk vaere ekstra forsiktige, sier direktør Espen Opedal i Tryg Forsikring.

Opedal kommer med følgende råd og ting du bør vaere obs på dersom du ønsker å holde det varmt innendørs ved å fyre i ovn.

– Ikke bruk bensin, parafin eller brannfarli­ge vaesker til opptenning. Bruk gjerne opptenning­sbriketter. Fyr med tørr ved fordi det gir to til tre ganger så mye varme som rå ved og samtidig gir lite sot i ildsted og skorstein.

I tillegg understrek­er Opedal at det er viktig å ha godt trekk under oppfyring og slippe frisk luft i huset under oppfyringe­n for å raskere starte forbrennin­gen i ovnen. Han legger også til at det er viktig å ikke tørke klaer eller sette annet brennbart materiell rett på ovnen.

– Store mengder ved kombinert med lite trekk, gir dårlig varme og danner beksot i skorsteine­n. Dette kan føre til pipebrann. La i tillegg veden brenne helt ut til det bare er glør igjen i bunnen, før du legger i ny ved, advarer Opedal. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? ØKT BRANNFARE: Det er sprengkuld­e i deler av landet og det fyres for hardt for å holde varmen innendørs.
FOTO: NTB SCANPIX ØKT BRANNFARE: Det er sprengkuld­e i deler av landet og det fyres for hardt for å holde varmen innendørs.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway