Varden

Mens vi venter på den elektriske Kona

I dag finnes SUV-er i alle former, størrelser og prisklasse­r. I den rimelige enden av skalaen kommer Hyundai med Kona – en bil som ber om teite ordspill på norsk.

-

Hyundai Kona klokker inn på en sluttsum holder seg pent på den billige siden av 300.000 kroner. Det sier seg selv at man ikke kan forvente seg overvelden­de luksus og trekkraft nok til å dra et fly med den prislappen, men Kona er velutstyrt.

Bilen har alt av moderne sikkerhets­utstyr som bør forhindre sjåføren i å kollidere, og den har bra med komfortdup­peditter som skal gjøre turen mest mulig behagelig og knirkefri. Testbilen har i tillegg en såkalt plusspakke, som blant annet inkluderer LED-, naer- og fjernlys, fjernlysas­sistent, ryggekamer­a med hjelpelinj­er, head-up display, 8-tommers skjerm, ryggeradar, trådløs mobilladin­g, 18-tommers felger og mye mer.

Det er en stund siden små biler var enkle farkoster med et minimum av utstyr utover ratt, sete og pedaler.

Kona er tørst

For Kona er blant de mindre i sjangeren, 417 centimeter lang, og har konkurrent­er som Citroën C3 Aircross, Kia Stonic, Mazda CX-3, Opel Crossland og Renault Captur. Som mange av dem har Kona en tresylindr­et motor, her yter den 120 hestekreft­er. Kona er av de tyngre i gruppa, 1233 kilo, men motoren takler vekten bra. Slike moderne mikromotor­er, med volum som en melkekarto­ng, er ofte livlige. Kona er intet unntak. Motoren spoler raskt opp, og maks effekt er ved 6000 omdreining­er, noe som gir bilen en artig dynamikk. Selv om den egentlig ikke er det, så føles den kvikk. Det hele ledsages av en hissig motorlyd.

I by føler man hele tiden at det er nok punch i motoren, men det gir et mindre heldig utslag når det gjelder drivstoff. Mye av kjøringen gjøres på høyere turtall, som definitivt preger forbruksta­llene. På en landeveist­ur med jevn kjøring blir det selvsagt ikke så vilt, og vi noterte et forbruk som lå på drøyt 0,6 liter per mil etter et

par timer. Noe som er greit.

Kona blir elektrisk

For Hyundai ellers i verden er nok dette en modell det satses på. I Norge blir den mer en utstilling­sbil for hvordan den kommende elektriske versjonen er. Det utvendige blir trolig temmelig likt, men følger Kona mønsteret fra Ioniq-versjonene, kommer elbilen til å ha en tett grill. Innvendig forsvinner girspaken, som erstattes med knapper, ellers er det grunn til å tro at det vil vaere mye av det samme.

Det betyr et sjangermes­sig riktig interiør, som består av enkle materialer organisert på en funksjonel­l, men ikke videre stilig måte. Det stemmer med bilens prissegmen­t. Når man er i den billigere enden av spekteret, er det slik det blir, uten at det er noe å henge seg opp i. For det fungerer fint, og som sagt, bilen har masse utstyr, blant annet vinterfavo­ritten oppvarmet ratt.

Komforten på veien er ålreit, som andre biler av samme type baerer den preg av å ha et relativt høyt tyngdepunk­t og kort akselavsta­nd, dermed blir rufsete asfalt noe man kjenner på kroppen. Ergonomien i førersetet er god, med gode innstillin­gsmulighet­er både på sete og ratt. Baksetet er begrenset, her er døråpninge­n ganske smal og takhøyden noe snau.

Samtidig er det nok ikke meningen at biler på litt over fire meter skal vaere fullverdig­e familiebil­er.

Kona er kompakt

Kona kan betraktes som kompakt, av den mindre sorten. Med den suksessen andre kompaktbil­er har hatt med elektrisk drivlinje, vil trolig den elektriske Konas utbredelse styres av hvor mange Hyundai klarer å levere, ikke hvor mange kunder som faktisk ønsker seg bilen.

Det er også all mulig grunn til å tro at en elektrisk drivlinje vil gjøre Kona enda bedre. Fravaeret av motorstøy vil heve komforten, og elmotorens umiddelbar­e effekt kommer til å skape en skikkelig kvikk og morsom kompakt-SUV. Elbilen er lovet å ha en rekkevidde på mellom 40 og 50 mil. I fjor solgte Hyundai 3700 biler i Norge, når Kona blir elektrisk regner de med å selge 5000 av den modellen alene.

▶ Morten Abrahamsen, NTB

 ??  ?? MELKEKARTO­NG: Motorvolum­et er på én liter, noe som gir en bitte liten motorenhet. Kona er per i dag kun tilgjengel­ig med ett motoralter­nativ.
MELKEKARTO­NG: Motorvolum­et er på én liter, noe som gir en bitte liten motorenhet. Kona er per i dag kun tilgjengel­ig med ett motoralter­nativ.
 ??  ?? KOMPAKT: Hyundai Kona er litt over fire meter lang, med andre ord en liten SUV-aktig bil, med en tre sylindret bensin-motor og forhjulstr­ekk.
KOMPAKT: Hyundai Kona er litt over fire meter lang, med andre ord en liten SUV-aktig bil, med en tre sylindret bensin-motor og forhjulstr­ekk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway