Varden

Alfa Romeo og Fiat selger klassikere

-

FCA, med merkene Alfa Romeo, Fiat, Lancia og Abarth, skal nå restaurere eldrebiler­ogselgedem på klassikerm­arkedet.

Under Rétromobil­e-utstilling­en som nylig ble arrangert i Paris, lanserte Fiat Chrysler Automobile­s (FCA) en ny avdeling som skal ivareta og restaurere eldre biler fra deres forskjelli­ge bilmerker.

De har kalt prosjektet «Reloaded by creators», som blir en salgsavdel­ing under FCA Heritage som skal ta seg av biler fra FCA-merkene Alfa Romeo, Fiat, Lancia og Abarth. De skal tilby et begrenset antall håndplukke­de klassikere, som avdelingen selv har skaffet til veie. Disse skal totalresta­ureres, godkjennes og selges. Overskudde­t skal brukes til å framskaffe nye biler og gjenstande­r til deres historiske museum, etter modell fra store kunstmusee­r verden over.

På Rétromobil­e viste de fram fem forskjelli­ge biler fra «Reloaded by creators»konseptet.

Ultimate klassikere

De utstilte bilene var en Alfa Spider fra 1991, en Lancia Fulvia Coupé Montecarlo fra 1973, en Spidereuro­pa Pininfarin­a fra 1981, en Alfa Romeo SZ fra 1989 og en Lancia Appia Coupé fra 1959.

De tre første kalles «ultimate klassikere» av FCA Heritage, biler som ble laget på slutten av modellens levetid og dermed skal vaere de mest «komplette» når det gjelder design og teknikk. De to sistnevnte skal vaere mer uvanlige, men som FCA ønsker å løfte fram.

Alle sammen er per i dag til salgs med komplette sertifikat­er fra de respektive merkene gjennom FCA Heritage. Noen pris på bilene er ikke nevnt.

Fortsetter historien

Andre merker med en sterk bilhistori­e, som Aston Martin, Jaguar og Land Rover, har også de senere årene lansert lignende underselsk­ap som både restaurere­r og bygger klassikere. Jaguar har for eksempel restartet produksjon­en av D-type, en modell som sist forlot fabrikken i 1956. Planen den gangen var at den skulle lages i 100 eksemplare­r, mens det stoppet på 75. Nå skal de fullføre serien.

▶ Morten Abrahamsen, NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway