Varden

Unge feminister trakk fullt hus

- Sindre.omenas@varden.no

Naermere 300 kom til Litteratur­huset i Skien for å høre de unge jentene som står bak skamløs-bevegelsen og Ulrikke Falch fra serien Skam.

– Feminismen er et verktøy for å forbedre mental helse for ungdom, sa Ulrikke Falch til programled­er Madeleine Schultz.

Falch har etter Vilde-rollen i Skam vaert en tydelig stemme i sosiale media, og åpen om sin spiseforst­yrrelse for noen år siden.

Hun kaller seg selv en hvit ung feminist, og mener skammen kommer fra de forventnin­ger som kommer fra andre eller legges på en selv.

Amina Bile, Sofia Nesrine Srour og Nancy Herz har også en stor aere for at skambegrep­et har blitt løftet fram i den offentlige debatten, etter boken «De skamløse jentene» kom ut i 2016.

– Skamfølels­en er universell. Vår inngang var aeresbegre­pet og den usunne påførte skammen gjennom sosial kontroll, sa Herz.

– Det er viktig å huske at dette gjelder alle former for sosial kontroll. Jeg mener tankene bak skamløs er mer et verktøy enn en ideologi, sa Bile til fullsatt sal i Ibsenhuset.

Der satt venninnene Hanna Tangvald-Pedersen og Mari Lindkjenn Bø. De to 18-åringene fulgte serien Skam, og var spent på møtet med Ulricke.

Mari var en av mange som besøkte Litteratur­huset for første gang denne kvelden. Selv om Ulrikke var et stort trekkplast­er, kjenner de også godt til prosjektet til de skamløse jentene.

– Ja! svarer Hanna når vi spør om de er feminister.

– Selvfølgel­ig når det kommer til likestilli­ng. Samtidig må vi kanskje få legge hva vi selv vil i begrepet og ikke ut fra et mediebilde, sier Mari.

▶ Sindre Omenås

 ??  ?? SKAM: Hanna Tangvald-Pedersen (t.v.) og Mari Lindkjenn Bø besøkte Litteratur­huset for å høre på debatten om skam.
SKAM: Hanna Tangvald-Pedersen (t.v.) og Mari Lindkjenn Bø besøkte Litteratur­huset for å høre på debatten om skam.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway