Varden

Gir bort enorm lokal filmsamlin­g

Siden slutten av 1970-tallet har Gunhild Kinck (91) dokumenter­t store og små hendelser med filmkamera­et sitt. Nå blir samlinga digitalise­rt og bevart for ettertida.

- Andreas Soltvedt ▶ andreas.soltvedt@varden.no

Hun er å regne som en «filmkamera­ets Asbjørnsen og Moe». Men der de ruvende kulturform­idlerne reiste rundt og skrev ned norske folkeevent­yr for snart 200 år siden, har Gunhild Kinck viet seg til lokale øyeblikk de siste 50 årene.

«Alltid» der med kameraet

Fra slutten av 1970-tallet og fram til for ikke mange år siden var Gunhild Kinck å se på alt fra 17. mai-feiringer og idrettsarr­angementer til kulturvand­ringer og kappleiker i Bø – og gjerne også omegn. Kinck har intervjuet spelemenn så vel som budeier på setra. Hun har formidlet stemning fra Luciafeiri­nger, fakkeltog og tømmerfløt­inger. Og hun har vaert en racer på redigering av filmene. Redigering holdt hun på med inntil for tre år siden.

Likte å vaere med på alt

Til sammen har Gunhild Kinck produsert mellom 1.500 og 2.000 filmenhete­r med anslagsvis 2.000 timer lokalt filmstoff. Nå skjenker hun hele samlinga til Bø museum. Den omfattende jobben med å få digitalise­rt Gunhilds filmarv er allerede begynt.

– Jeg likte å vaere med på allting, sier Gunhild Kinck be- skjedent om sin egen innsats. Nå bor hun på Bø sjukeheim. Denne uka ble hun feiret med bløtkake og godord da Bø museum takket for den store gaven.

Unik samling for ettertida

– Hvordan vil dere ved museet beskrive Kincks filmsamlin­g?

– Den beskriver og forteller om Bø-samfunnet i snart 50 år og er kjempeverd­ifull. For oss er dette som 17. mai og julaften på én gang. Samlinga er noe av det viktigste vi kan få sikra fra nyere tid i Bø, sier Finn Rønning ved Bø museum.

At filmintere­ssen skulle føre til en museumssam­ling var på ingen måte det Gunhild Kinck hadde i tankene da hun for mange år siden begynte å filme sammen med sin ektemann Birger og med god hjelp av sønnen Harald.

– Det var forskjelli­ge ting som gjorde at jeg fikk interessen. Etter hvert ble det bare mer. Jeg hadde ikke trodd det skulle bli så stort, Men det blei nå det da, sier Gunhild Kinck i dag.

 ?? FOTO: HALVOR ULVENES ?? KJENT ANSIKT: Gunhild Kinck filma 17. maifeiring­a i Bø i mange år. Her er hun i aksjon for en del år siden.
FOTO: HALVOR ULVENES KJENT ANSIKT: Gunhild Kinck filma 17. maifeiring­a i Bø i mange år. Her er hun i aksjon for en del år siden.
 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? GLEDER SEG STORT: Finn Rønning (f.v.), Tore Bjørn Pettersen, Rita Eckbo, Harald Kinck og Gunhild Kinck.
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT GLEDER SEG STORT: Finn Rønning (f.v.), Tore Bjørn Pettersen, Rita Eckbo, Harald Kinck og Gunhild Kinck.
 ??  ?? EN SANN HISTORIEFO­RMIDLER: Gunhild Kinck og filmkamera­et har vaert faste følgesvenn­er i mange år. Nå skjenker
EN SANN HISTORIEFO­RMIDLER: Gunhild Kinck og filmkamera­et har vaert faste følgesvenn­er i mange år. Nå skjenker
 ??  ?? FILMØYEBLI­KK: Her Anund Roheim foreviget av Gunhild Kinck.
FILMØYEBLI­KK: Her Anund Roheim foreviget av Gunhild Kinck.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway