Varden

La Borgeåsen få leve

- Pensjonist på Osebakken

«Jøss, her inne er det jo reine villmarka!» utbrøt Lars Monsen en gang han var på radio-opptak i skauen på Borgeåsen.

Borgeåsen er ikke noe villmark, men du kan få en følelse av villmark der traer velter overende og blir liggende for å råtne. Til glede for all slags småkryp i det store samspillet i naturen. Også for oss som bor i naerheten og trenger et snev av denne nesten uberørte naturen.

Jeg har i 40 år hatt arbeidspla­ssen min på Borgeåsen. Brukt området til opptak av naturprogr­ammer, luftetur i matpausa med fuglesang og synet av rådyr i ny og ne. En gang så jeg også en tiur! Men det er lenge siden...

Folk bruker området på tur med eller uten bikkja. Noen ganger aleine eller sammen med de andre i «tirsdagsgj­engen» som møtes for en to timers tur klokka 11 med niste og termos.

Naturforsk­ning fra Høgskolen i Bø, viser at når du går på tur i ensformige turløyper der traer er fjerna flere meter fra den nesten rette gangveien, ja så snakker folk høylytt om den siste bilmodelle­n eller crazy-days-tilbudene på Down Town. Går vi på mer smale, kronglete stier med greiner som nesten henger over deg, ja så snakker vi mer lavmaelt og helst om natur og dyreliv. Gir også mer utbytte for sjela, tror jeg.

Vi trenger sånne områder i naer-naturen. Mer og mer trenger vi det, når vi urbanisere­s med tidsklemme og trafikkstø­y. Om ikke mange år kan naturherli­ghetene bli borte. NRK skal flytte og selge, og presset øker for utbygging av attraktive boliger. NRK-bygget kan bli omgjort til boliger. Det kan øke presset enda mer for at gravemaski­nene kommer, og husbygging brer seg innover kjernen av Borgeåsen. Da forringes mangfoldet i naturen, opplevelse­ne blekner, og heseblesen­de joggeløype­r er det som blir igjen mellom hushjørnen­e.

Det er opp til lokale politikere både i Skien og Porsgrunn om å si nei til naturødele­ggende utbygging av Borgeåsen. Stå imot presset fra grunneiere som vil tjene enda mer penger.

Gjør kloke, framtidsre­tta vedtak som sikrer natur og friluftsli­v for de som kommer etter oss.

Arnulf Møllerstad,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway