Varden

Pålegget om at alle skoler skal gi et tilbud om skolegudst­jenester er, tvert imot, fornuftig ...

-

▶Denneuken kommer saken omskolegud­stjenester tilba ketil bystyret i Skien, etter at Mona Nicolaysen, Marco Gozzi (begge MDG), Signy Gjaerum (V), Åse Gro Bakke (SV) og Ragnar Steinstad (Rødt) har anket saken inn for lovlighets kontroll. Den utløsende årsaken, for ikke å si ordet, til anken, er bruken av ordet skal. Bystyret har vedtatt at «alle skoler i Skien skal gi tilbudomsk­olegudstje­neste til sine elever». Det er altså ikke slik at skolene kan gi tilbud om skolegudst­jenester, slik anbefaling­en fra Utdannings direktorat­et lyder.

▶ Det er helt uproblemat­isk at bystyremed­lemmer anker et vedtak og ber om lovlig hetskontro­ll. Vier imidlertid uenige i bakgrunnen for anken, s omgår på at «det oppleves urimelig at kommunen skal overprøved­e n enkelte skoles vurdering i ens liks a kall den tid Utdannings direktorat­et i sin anbefaling sier at skoleneka n gjennomfør­e skolegudst­jenester ».

▶ Pålegget om at alle skoler skal gi et tilbud om skolegudst­jenester er, tvert imot, fornuftig og innebaerer en likebehand­ling av alle skoler og elever.

▶ For det første er skolegudst­jenester en lang og viktig tradisjon som tar opp i seg en viktig del av vår historie og kulturarv. Vi er enige i at deltagelse for den enkelte elev må vaere frivillig, men det vil det vaere uavhengig av om skolene skal eller kan arrangere skolegudst­jeneste.

▶ For det andre, og kanskje viktigst: Et pålegg betyr at skoler ikke kan endre praksisen etter eget forgodtbef­innende. Det kan man hvis det er opp til den enkelte skole. Når bystyret sier «skal», innebaerer dette at alle elever skal få tilbudet. Det betyr ikke at alle elever må delta.

 ??  ?? Sjefredakt­ør
Sjefredakt­ør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway