Varden

80 bedrifter står i kø

Naermere 80 bedrifter vil inn i industripa­rken. – Hadde de kommet i dag, ville det ikke vaert plass, sier Sverre Gotaas.

- PORSGRUNN ▶ Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

Det er 80 bedrifter fra før. Nå kan de bli 80 til. Fra bitcoin-selskaper til mindre kraftkreve­nde bedrifter. Alle vil de til industripa­rken på Herøya.

– Ja, vi er attraktive, sier administre­rende direktør Sverre Gotaas. Han har mellom 70 og 80 bedrifter på lista over dem som snuser på en plass i Norges største industripa­rk.

Selskapene er lokale, nasjonale og internasjo­nale. Noen enmannsbed­rifter, men de fleste større enn det.

– Snittet ligger vel på mellom ti og 20 ansatte, sier han. –Hvorfor vil de til Herøya? – Noen trenger strøm, andre plass. Det vi ser er at industripa­rk-begrepet er i ferd med å endre seg. Da er det viktig å vaere åpen for ny industri, sier han.

Fylle ut nordre felt

Parallelt med å få ny industri inn porten pågår jobben med å fylle igjen deler av Gunneklevf­jorden for å gjøre plass til kontorer og mer industri.

Etter arbeidet med kartleggin­gen av sjøbunnen, er planen å fylle ut det nordre feltet. Dette er et felt på mellom 90 og 100 dekar. Steinen som skal benyttes er stein Nye Veier ønsker å kvitte seg med. Så når feltet er fylt ut med stein, gjenstår jobben med å dekke til fjordbunne­n. Etter all sannsynlig­het vil Hydro bli pålagt dette av Klima og forurensni­ngs direktorat­et (Klif).

Leverer tunnelmass­e

– Arbeidet med kartleggin­gen

av sjøbunnen er i gang denne uka, sier Gotaas. Han legger til at industripa­rken har en intensjons­avtale med Nye Veier om levering av tunnelmass­er fra E18 på strekninge­n Rugtvedt–Langangen. Foreløpig er det kun stein til å dekke til det nordre feltet som vil bli liggende inntil den utfyllinge­n der Norsk Jernbanedr­ift har bygget sitt kontorbygg.

– Vi jobber i tråd med regulering­splanen fra 2013. Planene i første omgang er å dekke til ett felt i fjorden, sier Gotaas.

Hvem skal vaere hvor

Utfylling s prosjekt eter kostnadsbe­regnet til flere titalls millioner, og fortsatt er det ikke gjort et endelig vedtak om industripa­rken vil gå for prosjektet.

– Vi må finne ut om det er økonomisk baerekraft­ig, sier Gotaas. Velger de å vende tommelen opp for prosjektet vil det antakeligv­is bli noen endringer med tanke på hvilke selskaper som vil bli plassert innenfor gjerdet og hvilke som blir plassert utenfor.

– Noen av de selskapene vi har på innsiden hadde passet bedre utenfor, mens tunge industriak­tører som skal bygge nye produksjon­slokaler bør bygge på fjell, sier han.

 ??  ??
 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? HERØYA INDUSTRIPA­RK: Rundt 80 små og store bedrifter med cirka 2.500 ansatte fyller den 1,5 kvadratkil­ometer store industripa­rken som eies av Oslo Pensjonsfo­rsikring AS.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN HERØYA INDUSTRIPA­RK: Rundt 80 små og store bedrifter med cirka 2.500 ansatte fyller den 1,5 kvadratkil­ometer store industripa­rken som eies av Oslo Pensjonsfo­rsikring AS.
 ??  ?? GUNNEKLEVF­JORDEN: Slik er planene for utfylling av fjorden.
GUNNEKLEVF­JORDEN: Slik er planene for utfylling av fjorden.
 ??  ?? KØ: Administre­rende direktør Sverre Gotaas har en lang liste.
KØ: Administre­rende direktør Sverre Gotaas har en lang liste.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway