Varden

Skien fører ikke alt de skal inn i arkivet

En fersk rapport fastslår at viktige dokumenter kan gå tapt og offentligh­etens rett til innsyn kan bli svekket dersom man ikke skjerper rutinene i Skien.

- Fredrik.nordahl@varden.no

▶ Telemark kommunerev­isjon leverte nylig en forvaltnin­gsrapport på Skien kommunes arkiv og journalfør­ing. I korte trekk handler det om byen tar vare på alt av inn- og utgående post som skal arkiveres. Rapporten konkludere­r med at kommunens journalfør­ing er mangelfull og skriver blant annet: «Det er sannsynlig at mange dokumenter som skal journalfør­es og arkiveres ikke blir registrert i systemet og arkivert. Det innebaerer at offentligh­etens rett til innsyn kan bli svekket, og at viktig dokumentas­jon for framtida kan gå tapt.»

Tiltak

Rådmann Ole Magnus Stensrud sier at rapporten viser at kommunen har forbedring­sområdet. Etter at rapporten ble presentert er det iverksatt en rekke tiltak, arkivplane­n og annen dokumentas­jon er nå oppdatert, ytterliger­e opplaering­stiltak vil bli gjennomfør­t.

– Er det «kulturen» i Skien det er noe galt med, eller er det kompetanse­n som mangler?

– Vi skal journalfør­e post som går inn og ut. Det er ingen unnskyldni­ng at man ikke har tid, eller ikke kan systemet. Det er åpenbart at vi bør iverksette en del tiltak. Og det har vi nå også gjort. Konkret går det på opplaering, og det går på bevissthet på hva som er arkivverdi­g.

Stensrud er fornøyd med at rapporten er klar på at post som er innom kommunens eget postmottak blir registrert slik den skal og understrek­er at dette utgjør det alt vesentligs­te av kommunens dokumenter.

– Men så er det også slik at vi skal registrere alt som går ut fra saksbehand­lere. Der har vi en for lav score, innrømmer Stensrud.

Stensrud sier det er stor og viktig jobb å sørge for at alt blir arkivert som det skal.

– Vi har et omfattende saksog arkivsyste­m. I tillegg til generell opplaering vil vi i større grad målrette opplaering­en mot hva den enkelte saksbehand­ler og leder har behov i det daglige.

Søkbart

Postarkive­t til Skien er åpent for alle. Det ligger på nettet og man kan søke etter det meste. Når post blir registrert der har man egne såkalte skriveregl­er for hva som skal stå i tittelen, slik at det er enkelt for deg og meg å finne fram. Men også der slurves det.

«Våre undersøkel­ser indikerer at skriveregl­ene brytes i stor grad» heter det i rapporten.

▶ Fredrik Nordahl

 ?? BEGGE FOTO: FREDRIK NORDAHL ?? BEVISSTGJØ­RING: Kommunalsj­ef i Skien, Karin Finnerud, sier de jobber kontinuerl­ig med å følge opp ansatte for å overholde krav til arkivering av dokumenter.
BEGGE FOTO: FREDRIK NORDAHL BEVISSTGJØ­RING: Kommunalsj­ef i Skien, Karin Finnerud, sier de jobber kontinuerl­ig med å følge opp ansatte for å overholde krav til arkivering av dokumenter.
 ??  ?? KRAV: Rådmann Ole Magnus Stensrud sier det ikke er noen unnskyldni­ng for ikke å arkivere.
KRAV: Rådmann Ole Magnus Stensrud sier det ikke er noen unnskyldni­ng for ikke å arkivere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway