Varden

Thor (95) hjelper ti l med takmåking

Lørdag fyller Thor Austad 95 år. Når du leser dette, er dagen allerede feiret med søsknene som er 459 år til sammen.

- ▶ Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

Thor tar imot Varden i hjemmet ved Gorningen. Utenfor ligger snøen metertykk, og det står stiger mot taket. Det er tydelig at noen har vaert der oppe og ryddet snø.

– Jeg kan ikke huske at det vaert slik storsnø noen gang i de 59 årene jeg har bodd her, sier Thor Austad. – Men det har vaert kaldere vintre.

Traktormåk­er selv

– På gården er det en traktor med fres, som vi låner. Jeg liker å bruke den, sier han med et smil om munnen. Han er oppvokst på den gården.

Det var på familiebed­riften Austad Trevare han jobbet da Vardens tipser kjøpte vinduer av han for 38 år siden.

– Thor er opptatt om dagen med måking av hustak. Nå er han ferdig med eget høyt hus og i gang hos naboer, forteller mannen som ringte oss.

– Jeg vet ikke det. Jeg har ikke gjort så mye, broren min gjør det meste, svarer han. Kanskje for ikke å gjøre barn og barnebarn bekymret.

Med fatter i skogen

– Hvor gammel er han, da?

– «Lillegutt»? 86 år, men sprek han også. Det var sju søsken, men nå er det bare fem igjen på 97, 95, 92, 89 og 86 år. Det blir 459 år til sammen. Tenk det, sukker han.

– Nesten 500 år. Dere må ha gode gener i familien?

– Ja, det og hardt arbeid er forklaring­en, mener Thor, som var med fatter i skogen fra han var en liten pjert. Sitt første tre felte han kanskje da han var ni år. Og da pensjonsal­deren ble oppnådd etter et langt og aktivt yrkesliv i byggfaget, var det ikke lenge før han var engasjert med ting som å rive stålbygg i Lier eller føre opp bygg i København med elementer han fikk laget i Romania.

En underlig forespørse­l

– Jeg har vaert masse i Romania og rundt i hele Europa. Nå har kameraten min, Lars, og jeg lyst til å se Asia. Sist gang vi skulle ut og reise, fikk vi ikke visum til Kina. Da ble det Thailand isteden. Men vi har tenkt å dra til Kina til våren, sier han og henter fram bilder – som viser at de var ute for artige ting allerede under flyreisen ned.

– Besetninge­n spurte Lars om jeg virkelig var så gammel som det sto i papirene. Og de mente de aldri før hadde hatt en så gammel flypassasj­er i Qatar Airways. Derfor laget de ei kake til meg og ga meg ei rose. Og så skjedde det noe veldig merkelig! En av dem ville at jeg skulle legge hånda på hodet hans. Så jeg måtte håndspåleg­ge han og velsigne han. Det var underlig til oppførsel, sier han og ler godt når han ser bildet.

Verdens beste fisk

Det var flott i Thailand, men det er flott hjemme også. Å flytte er uaktuelt. Deretter runder praten innom den fine beliggenhe­ten ved Gorningen, der verdens beste matfisk befinner seg i dypet: Tryta. Det er så vi får vann i munnen når vi utveksler fiskehisto­rier.

– Nå har jeg vaert litt sløv, så det har ikke blitt noe fisking i det siste. Og det spørs om det blir noe pilking denne våren på grunn av storsnøen, sier Thor Austad.

Den mystiske innskrifte­n

– Det er hogget inn en innskrift der nede, som bare kan sees fra vannet. Vet du hvem som har laget den?

– Ja, det vet jeg, sier Thor Austad og henter årets utgave av Siljan-kalenderen der intaglioen er avbildet på forsiden.

– «Vold forgår, rett består,» leser Thor.

Innskrifte­n er datert 1931 og på kalenderen forklares den slik: «Inskripsjo­nen på nordsida av Børja hogges i en periode med økende politisk vold i Europa.»

Thor Austad kan forteller at han som laget innskrifte­n het Thorleif Johnsen og var fra Iddefjorde­n, et sted med mange steinbrudd. Signaturen «F. M. T.» tilhører bestillere­n, godseier Fritz Michael Treschow (18791971).

Bursdagsøn­sket

– De bygde opp et stillas ned på isen. Der sto han og jobbet på det om vinteren, forteller Thor Austad, som var åtte år da dette skjedde.

Til slutt: Hva ønsker en slik mann seg? Jo, penger til vårens Kinatur. For forrige Asia-reise ga mersmak.

– Det var en opplevelse, den forrige turen. Det er mye jeg ennå ikke har sett, sier Thor Austad.

 ??  ?? GODE MINNER: Thor Austad var ute for mange opplevelse­r på turen til Thailand. Men det underligst­e skjedde under flyreisen.
GODE MINNER: Thor Austad var ute for mange opplevelse­r på turen til Thailand. Men det underligst­e skjedde under flyreisen.
 ??  ?? VET HVEM: Thor Austad vet hvem som laget innskrifte­n som er omtalt i årets Siljan-kalender.
VET HVEM: Thor Austad vet hvem som laget innskrifte­n som er omtalt i årets Siljan-kalender.
 ??  ?? BOR FLOTT: Her har Thor Austad bodd i 59 år.
BOR FLOTT: Her har Thor Austad bodd i 59 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway