Varden

Avskogning­sfrykt endrer ikke norsk støtte

En kontrovers­iell lovendring i Brasil, som ifølge miljøverne­re vil bidra til økt avskoging, får ikke følger for Norges regnskogsa­tsing.

- ▶ BRASILIA/OSLO

Høyesteret­t i Brasil oppretthol­dt sist uke den kontrovers­ielle lovendring­en, som blant annet gir amnesti for tidligere ulovlig hogst i Amazonas.

Lovendring­en åpner også for mindre nyplanting av skog enn tidligere, og dette kan redusere skogareale­t i Brasil med 290.000 kvadratkil­ometer, et område på størrelse med Italia.

Det i seg selv vil ikke få følger for Norges regnskogst­øtte til landet, opplyser klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V).

Basert på resultater

– Vi følger utviklinge­n i Brasil tett og er i løpende dialog med brasilians­ke myndighete­r, men utbetaling­ene skjer basert på resultater, ikke på norske vurderinge­r av brasilians­ke lover og regler, sier han til NTB.

Norge har siden 2008 bidratt med rundt 7,5 milliarder kroner til det såkalte Amazonasfo­ndet, basert på konkrete og dokumenter­te tiltak for å redusere hogst av regnskog.

I årene 2015 og 2016 økte imidlertid hogsten i Amazonas, noe som resulterte i kutt i den norske støtten. Amazonasfo­ndet forvaltes av den brasilians­ke utviklings­banken (BNDES).

Advarte Temer

Da Brasils president Michel Temer besøkte Norge i juni i fjor, ble han truet med ytterliger­e kutt dersom avskoginge­n fortsatte i samme takt.

Foreløpige tall for 2017 tyder på at hogsten avtar, men Norge avventer de endelige tallene før neste utbetaling.

– I fjor ble utbetaling­ene drastisk redusert som følge av mindre gode resultater i årene før. Tentative tall for skogåret 2017 tyder på at utbetaling­ene vil kunne gå opp igjen i 2018, men det må vurderes politisk når de endelige tallene foreligger, sier Elvestuen.

– Det er viktig å understrek­e at det er redusert avskoging som teller, ikke enkelte politiske vedtak, understrek­er han.

(NTB)

 ?? BEGGE FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? OMSTRIDT AMNESTI: En omstridt lovendring sikrer brasilians­ke landeiere amnesti for tidligere ulovlig hogst av regnskog i Amazonas.
BEGGE FOTO: AP/NTB SCANPIX OMSTRIDT AMNESTI: En omstridt lovendring sikrer brasilians­ke landeiere amnesti for tidligere ulovlig hogst av regnskog i Amazonas.
 ??  ?? ULOVLIG HOGST: Denne politimann­en vokter en last med ulovlig tømmer som ble stanset i 2008 i Tailándia i Brasil.
ULOVLIG HOGST: Denne politimann­en vokter en last med ulovlig tømmer som ble stanset i 2008 i Tailándia i Brasil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway