Varden

USA selger panservern­missiler til Ukraina

USA har formelt godkjent salget av 210 panservern­missiler til Ukraina. Salget er en kraftig opptrappin­g av USAs militaere bidrag til landet.

-

I tillegg til 210 Javelin-missiler får ukrainerne 37 utskytings­stasjoner til det skulderavf­yrte våpenet som brukes mot stridsvogn­er. USA skal også bidra med personell til å laere opp ukrainske soldater i bruken av missilene. Kontrakten er verdt 47 millioner dollar eller rundt 370 millioner kroner.

Vestlig støtte

USA og landets vestlige allierte støtter Ukraina i kampen for å samle landet igjen etter at Russland annekterte krim og russiskstø­ttede opprørsgru­pper tok kontroller over østlige deler av landet.

– Javelin-systemet vil hjelpe Ukraina med å bygge opp sin langsiktig­e forsvarsev­ne for å forsvare sin suverenite­t og territoria­le integritet, heter det i en uttalelse fra USAs utenriksde­partement i forbindels­e med salget.

Frykter opptrappin­g

USA har tidligere vaert varsomme med å levere avanserte «dødbringen­de» våpen til Ukraina, av frykt for å bidra til at konflikten eskalere ytterli- gere og det allerede anspente forholdet til Russland forverres.

Amerikansk­e myndighete­r sier missilsalg­et ikke vil endre den grunnlegge­nde militaere balansen i regionen. Med mindre salget møter motstand i Kongressen, kan leveransen­e begynne.

(NTB-AFP)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway