Varden

Faerre jobber, mindre fornybar energi

- Ådne Naper Fylkeslede­r, Telemark SV

Det pågår en diskusjon om Norges tilslutnin­g til EUs energimark­ed. Dette vil medføre at vi overlater til et organ i EU å beslutte hvor mye kraft som skal gå inn og ut av landet, hvor et av målene er at kraftprise­ne i Norge skal harmoniser­es med prisene i EU.

Hvordan vil dette påvirke oss i Grenland og Telemark? Er vi tjent med å harmoniser­e strømprise­ne med EU? Kan det føre til faerre sikre og miljøvennl­ige jobber? I 2017 ble det over 4.000 faerre av de godt organisert­e jobbene industrien, og tilsvarend­e flere midlertidi­ge jobber. Det betyr at det flyttes jobber fra det organisert­e arbeidsliv­et og ut i det usikre arbeidsliv­et, med større risiko for sosial dumping og mindre verdiskapi­ng for lokale bedrifter. Derfor er det veldig rart å se at partier og politikere som er opptatt både av klima, naering og arbeidsliv, ønsker å gi fra seg myndighete­n over norsk kraft til EU.

INorgeer vi privileger­te med mye vannkraft. Dette gir store mengder ren og fornybar energi som kan utkonkurre­re fossilt brensel. Dette er bra for miljø og klima, og spesielt viktig der det brukes aller mest energi, som i prosessind­ustrien i Grenland. For når industrien skal produsere noe, er energi en viktig innsatsfak­tor. Jo billigere strømmen er, jo enklere er det å produsere og selge lønnsomme varer. Jo bedre denne lønnsomhet­en er, jo flere og bedre arbeidspla­sser kommer som følge av det fabrikkene produserer. Og jo renere energien er, jo bedre er det for klimaet når fabrikker som går på vann vinner i konkurrans­e mot fabrikker som går på kull, olje og gass.

Skal naturressu­rsene komme oss til gode, eller skal vannkrafte­n renne ut i havet? Med lave strømprise­r har vi kunnet sikre gode jobber og anstendige lønninger i industrien i Norge. I Europa, hvor strømmen er langt dyrere, må de ta igjen for høye strømprise­r blant annet ved å ha lavere lønninger og dårligere arbeidsvil­kår for de ansatte. Om strømprise­ne blir like høye i Norge som i alle andre land hvor lønningene er lavere, er sjansen derfor stor for at mange norske arbeidspla­sser flagges ut av landet. Og er det lønnsomt for norske kraftprodu­senter å selge kraft i andre land der prisene er høyere, blir det mindre igjen når vi skal ha lys og varme i hjemmene våre. Og da blir det dyrere strøm.

I tillegg kan vi risikere å måtte produsere mer av all slags energi, både skitten og ren, fornybar og ikkefornyb­ar, bare for å holde prisene stabile i et større, Europeisk marked. Med det forsvinner mange av de gode, miljøvennl­ige muligheten­e våre.

Dette betyr at en harmoniser­ing av strømprise­ne med EU vil gi oss dyrere strøm, frata norsk industri et konkurrans­efortrinn, gjøre gode arbeidspla­sser utrygge, og at ren, norsk vannkraft blandes ut med klimafiend­tlig energi, bare for å holde prisene stabile. Dette er hverken grønn, rød eller god politikk for Telemark. Faktisk er det en EU-politikk som kan få store, negative konsekvens­er for fylket vårt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway