Varden

Den fylkeskomm­unale fella

- Finn Eltorn

Nå begynner det kanskje gå opp for politikern­e hvilken fadese det har vaert å tviholde på det fylkeskomm­unale byråkratie­t.

ITroms og Finnmark begynner folk virkelig å se hva det innebaerer å ha en fylkeskomm­une. Med de store avstandene i disse fylkene, øyner innbyggern­e hvilke ulemper det er å ha en fylkeskomm­une for å ta oppgaver som mye bedre kan ivaretas på kommunalt nivå. Oppgaver som nå skal forvaltes av et byråkrati på naermest «den andre siden av jordkloden». 1000 km mellom sjefen og nestkomman­derende. Det er langt! Greier de å holde kontakten?

Muligheten til å etablere kompetente, handlekraf­tige og robuste kommuner er skuslet bort ved å tviholde på det byråkratis­ke daukjøttet som fylkeskomm­unen represente­rer. Og ikke nok med det, fylkeskomm­unen kommer til å ese ut og bli enda mer tungrodd med sammenslåi­ngene. For i tillegg skal det «finnes opp» flere «oppgaver» til fylkeskomm­unen. Alle disse nyoppfunne oppgavene vil ha sin pris + mva.

Tone Berge Hansen (Leder for hovedutval­g for kultur) og Arve Høiberg (Ap, fylkespoli­tiker fra Vestfold) hevder i innlegg i Varden: «Skal det nye fylket Vestfold og Telemark ha legitimite­t og skape politisk interesse hos velgerne må nye oppgaver tilføres». Hvilke oppgaver skal det vaere? Og hvor skal de komme fra? Kan vi få se en kost/nytte analyse?

Den gang fylkeskomm­unene ble etablert «fant man opp» oppgaver til dem. Sykehusene blant annet, men de ble for komplisert­e for fylkeskomm­unen. Vi husker fremdeles Gunn Olsen, Ap, bønnfalle staten om å overta sykehusene. Sykehusdri­ft var for krevende. Fylkeskomm­unen maktet ikke det.

Hva var ideen med å dele skoleadmin­istrasjone­n i to, fylke og kommune? Resultat, mer byråkrati. Fylkeskart­verket, kun en papirmølle. Fylkesveie­r, bare dilldall. Opprettels­en av fylkesveie­r skjedde ikke uten rabalder. Og ikke nok med det, selv det å sette nummer på veiene medførte store problemer. Ikke å undres over at vi har Europas dårligste veistandar­d. Og slik kunne jeg fortsette å ramse opp.

Å «tilføre oppgaver» betyr bare å øke byråkratie­t. Et byråkrati vi burde bekjempe med alle midler. Legg ned fylkeskomm­unen! Den er en kostbar utvekst både direkte og indirekte.

All den makten og det handlingsr­ommet som kunne ligget på kommunalt nivå er skuslet bort og havnet i Hutti-Heita i et fylkeskomm­unalt byråkrati. Lokalt selvstyre som det hyppig argumenter­es for? Der farer det. Helvete er løs i Troms og Finnmark. Nå bryter det snart løs her i Vestfold/Telemark også. Legg ned fylkeskomm­unen for demokratie­ts skyld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway