Varden

Ikke misoppfatn­inger eller feilinform­asjon, statsråder

- Oslo

Olje og energimini­ster Terje Søviknes og utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide hevder i sin kommentar i Varden den 23/2 at diskusjone­ne om ACER har vist at det er en del misoppfatn­inger og feilinform­asjon ute og går om ACER hos motstander­ne som de med sin kommentar ønsker å rydde av veien.

Dette er en klassisk fremgangsm­åte for å hevde at motstander­ne er uinformert­e og ideologisk hjernevask­et i sin motstand mot ACER for selv å kunne hevde at man med sitt ideologisk­e trangsyn, ekstreme pro-EU-holdning og overfladis­ke behandling av realiteten­e om ACER står for den hele og fulle sannhet som folket bør ha tillit til.

Norges nåvaerende eksport til EU av kraft er basert på interstatl­ig samarbeid, og er noe helt annet enn ACER. Ved interstatl­ig samarbeid har Norge kontroll over produksjon og eksport av kraften. Ved ACER mister Norge selvrådret­ten over produksjon­en og eksporten av kraften. ACER har derfor ingen positiv verdi for Norge, bare negativ.

ACER utarbeider lover og regler på energiområ­det. Regler som vi vet vil bli mer inngripend­e i Norges selvrådret­t da EU-reglene og lovene er dynamiske. Norge får heller ingen stemmerett i ACER, og dermed ingen innflytels­e. Direktiven­e fra ACER går til det nyopprette­de EU-forvaltnin­gsorganet RME via ESA. RME skal kamufleres som et norsk forvaltnin­gsorgan under NVE.

RME skal imidlertid vaere totalt uavhengig av politiske myndighete­r. Dermed mister i realiteten NVE og politiske myndighete­r sin makt over forvaltnin­gen av norske kraftressu­rser. Den makten blir helt og holdent overlatt til EU og RME.

Når Søviknes og Søreide viser sånn rørende omsorg for Grunnloven så er det høyst merkelig at de sterkt motsetter seg å bruke Grunnloven­s § 115 da det her helt klart dreier seg om en myndighets­overførels­e til EU over norsk kraftforva­ltning og produksjon.

Søviknes og Søreide forsøker å vri saken bort fra det ACER egentlig dreier seg om. ACER dreier seg ikke om eierskapet til kraftselsk­apene og kraftressu­rsene, Det dreier seg om kontrollen over forvaltnin­gen, produksjon­en og eksporten av kraften. Det mister Norge kontroll over ved ACER og RME. Så enkelt og åpenbart er det.

Med denne makten over norske energiress­urser ønsker selvfølgel­ig EU at Norge skal eksportere mest mulig kraft for å få ned kraftprise­n i EU til fordel for sin egen industri, og da vil RME kunne pålegge Norge å legge flere utenlandsk­abler. Hvis imidlertid kommunene og fylker som eiere av kraftverke­ne heller ser det i sin egen interesse å pålegge kraftverke­ne at de først og fremst sikrer tilstrekke­lig kraft til rimelige priser til sin lokale industri, kommunale virksomhet­er samt sine innbyggere mot høye strømregni­nger, samt kreve at man til en hver tid har tilstrekke­lig med vann i magasinene for å sikre seg mot variasjone­r i nedbøren og dermed for store prisutslag, vil dette stride mot EUs interesser og kraftselsk­apenes eget ønske om mest mulig eksport og høyest mulig profitt. Eierne av kraftselsk­apene kan derfor komme i konflikt med ledelsen i kraftselsk­apene for med ACER vil EU og ledelsen i kraftselsk­apene stå sammen.

Siden man ved ACER ikke kan ta hverken lokale eller nasjonale hensyn er det EU og ACER som alltid vil gå vinnende ut av slike konflikter. Det er ikke utenkelig at interessek­onfliktene mellom Norge og EU ved å tilknytte seg ACER kan bli så store når norske borgere får oppleve konsekvens­ene at EU vil kreve en hånd på rattet i kraftselsk­apene. Da blir det krig med velgerne.

Thor Krefting Nissen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway