Varden

Det er lov å bruke fornuft

- Roar Henriksen

Jeg åpnet brevet datert 23. januar 2018, der Namsfogden skrevfølge­nde :« Utlegg s forretning­en kan unngås dersom De betaler kravet med renter og omkostning­er innenfor ovennevnte frist. Kravet, inkludert rettsgebyr, utgjør 4219,72 NOK.»

Hadde jeg glemt en eller annen regning? Jeg bladde meg gjennom en tykk bunke vedlegg. Kravet kom via Bamble Legevakt og deres innkrevnin­gsbyrå Melin Collectors. I august 2018 ble det nødvendig med legesjekk på kveldstid, Bamble Legevakt. Etter et alvorlig hjerteinfa­rkt og flere alvorlige komplikasj­oner var hyppige legebesøk nødvendig. Formen var dårlig.

Ved dette besøket ble jeg koblet til EKG og regningen på 149 kroner var egenandele­n. Resten gikk på frikortet. Det ble flere besøk på legevakta og flere innleggels­er på sykehuset i Skien. Med det som bakgrunn ble regningen på 149 kroner betalt et par dager senere enn forfalldat­oen. Oppgaven fra Namsfogden viser at hovedkrave­t på 149 kroner var betalt, men at det mellom forfallsda­toen og betalingsd­atoen hadde påløpt 42 øre i rente, som igjen var årsaken til kravet fra Bamble Legevakt og Melin Collectors.

Dette må det kunne ordnes opp i, tenkte og ringte Melin Collectors. Jo, de kunne stryke sitt påslag, men bare dersom jeg omgående betalt 2333,50 kroner som gebyr til Namsfogden. Hvis ikke gikk saken uavkortet til forliksråd­et.

Jeg ringte Namsfogden, en dame som straks så det komiske i saken og som forstod at dette hadde kommet skjevt ut. Saken ble fjernet (avsluttet). Det er da min enkle refleksjon føles naturlig. Med så mange besøk på Bamble Legevakt, som det jeg hadde høsten 2017, burde det vaert mulig å minne om 42 øre.

Samtidig er det et faktum at dagens pengeverdi avrundes til 0 for alle beløp under 50 øre, mens alle beløp over 50 øre avrundes til 1 krone. Så hva var egentlig problemet? Hva ble den reelle kostnaden, med til sammen 16 A-4 dokumenter, telefonreg­ning, porto og medgått tid?

Til dere som sitter foran datamaskin­en på Bamble Legevakt og Melin Collectors – skjerp dere! Ta et kurs i tallforstå­else, hvis det er der problemet ligger. Ta syke folk på alvor. Hvis min helsetilst­and var et sykehusopp­hold, på den tiden kravet fra Namsfogden kom, kunne denne saken lett endt opp med dom på mange tusen kroner.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? SMÅPENGER: Et krav på over 4.000 kroner kokte ned til 42 øre, skriver artikkelfo­rfatteren.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX SMÅPENGER: Et krav på over 4.000 kroner kokte ned til 42 øre, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway