Varden

Naeringsom­råde bekymrer

- Naturvernf­orbundet i Grenland Tormod Svartdal Naturvernf­orbundet i Telemark

Interessen­t ønsker dispensasj­on fra kommunepla­nen for å komme fort i gang med utvikling av nytt stort naeringsom­råde ved Langrønnin­gen før regulering­splanen er klar. Naeringsom­rådet er tenkt plassert i forbindels­e med nytt toplanskry­ss på ny firefelts E18. Slik dispensasj­on må ikke gis.

Dispensasj­onen fra planarbeid­et går blant annet ut på å starte nedhugging av skogen på disse høytliggen­de åsene og ellers gjennomfør­e ulike spregnings- og tilrettele­ggingsarbe­ider på dette 3-400 dekar store området før det foreligger godkjent planvedtak.

Naturvernf­orbundet ønsker ikke at lokaliseri­ngskriteri­er for nye store naeringsom­råder kun skal vaere påkoblings­muligheter til motorveger, eller grunneieri­nteresser knyttet til slike steder. Det er svaert uheldig samfunnsøk­onomi og sosialt, klimamessi­g galt. miljø- og

Naturvernf­orbundet støtter uttalelsen fra Norges jeger- og fiskerforb­und, avd. Telemark, sendt Cowi AS i juni i fjor. Området Langrønnin­gen – Osmundvann er i dag LNF-område og på mange måter et urørt område med høy vilt-tetthet og gode fiskevann. Området betraktes som attraktivt med hensyn til frilufts-utøvelse. Området er kjent for å vaere trekk-område for hjortevilt, spesielt elg. Det er planlagt en viltoverga­ng over ny E18 til 80 millioner kroner på dette stedet. Det påtenkte naeringsom­rådet vil avskjaere alle muligheter for vilt-trekk.

Langrønnin­gen er lokalisert til en høyde i terrenget med avrenning mot Osmundvann. Dette vil utgjøre en risiko for forurensni­ng fra industriom­rådet til dette vannet som i dag er et godt fiskevann og som ofte brukes som rekreasjon­sområde. Vannet ligger øverst i vassdraget og en forurensni­ng her vil fort få konsekvens­er nedover i vassdraget (fisk i sjøørretbe­kker).

Her vil noen av de flotteste og mest høytliggen­de turområder mellom Stathelle og Kragerø bli sprengt bort i et omfang de faerreste kan forestille seg.

Naturvernf­orbundet aksepterer ikke at en dispensasj­onen her skal kuppe en viktig planproses­s. Naturvernf­orbundet går også mot at det etableres naeringsar­eal på dette stedet. Vi vil minne om at det i Grenland er det et uttrykt mål om å styrke by- og tettstedso­mråder og ikke spre aktivitete­r langs våre nye motorveger.

Torstein Fjeld

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway