Varden

Fedmekirur­gi minsker symptomer på diabetes 2

-

Fedmekirur­gi gir personer med diabetes type 2 reduserte diabetessy­mptomer sammenlign­et med medikament­ell behandling, viser en metodevurd­ering fra FHI.

– 44 prosent av de opererte pasientene sluttet med diabetesme­disiner, sier forsker Liv Giske ved Folkehelse­institutte­t.

De har gjennomfør­t en metodevurd­ering av studier på behandling av diabetes type 2 hos personer med KMI under 35. Dette er personer som ikke regnes som sykelig overvektig, og som i dag ikke tilfredsst­iller kriteriene for fedmekirur­gi.

Deltakerne i studiene hadde en større reduksjon i blodsukker­konsentras­jon etter å ha gjennomgåt­t en fedmeopera­sjon sammenlign­et med personer som fikk medikament­ell behandling.

Men Giske mener likevel fedmekirur­gi er en omfattende og radikal metode for å redusere diabetes. Langtidsop­pfølging av effekt og sikkerhet utover to år er dessuten ikke undersøkt i studiene FHI har vurdert.

– Vi vet ingenting om tilbakegan­gen er varig eller hvor mange som får diabetes-symptomene tilbake etter to år. Effekt og sikkerhet utover to år bør undersøkes i videre studier, sier Giske.

Funnene i metodevurd­eringen er basert på relativt små studier. Forskerne inkluderte fire randomiser­te og seks ikkeran domiserte kontroller­te studier, begge med en oppfølging­stid på omtrent to år. I tillegg ble en stor registerst­udie, som undersøkte 30 dagers dødelighet og bivirkning­er, inkludert.

Studiene som er gjennomgåt­t har ikke undersøkt hvilken effekt fedmeopera­sjon kan ha for livskvalit­et, angst eller depresjon.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? OPERASJON HJELPER: Personer med diabetes type 2 kan få reduserte symptomer av å gjennomgå en fedmeopera­sjon.
FOTO: NTB SCANPIX OPERASJON HJELPER: Personer med diabetes type 2 kan få reduserte symptomer av å gjennomgå en fedmeopera­sjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway