Varden

Lorentzen brøt 37 års ventetid

-

Håvard Lorentzen måtte grave dypt da han så vidt holdt unna og sikret Norges første VM-gull i sprint på skøyter siden 1981.

Bergensere­n var tydelig sliten mot slutten av den siste 1000-meteren i kinesiske Changchun. Han hadde bare den fjerde raskeste tiden (1.09,81), men det var nok til å ta hjem gullet.

Kjeld Nuis ble slått med 0,150 tidspoeng. I OL var det nettopp Nuis som hadde hundredele­ne på sin side da nederlende­ren nektet Lorentzen å følge opp seieren på 500 meter med en ny triumf på den olympiske 1000-meteren.

– Det holdt akkurat. OL-gull og VM-gull på én sesong er over all forventnin­g, sa Lorentzen til NRK.

Bryter barrierer

Skøytestje­rnen fra Bergen vant den korte distansen med tiden 34,96 og var tre hundredele­r foran canadiske Laurent Dubreuil. Enda viktigere var det at han slo regjerende sprintverd­ensmester Kai Verbij og Nuis med henholdsvi­s to og tre tidels sekund.

Lorentzen ledet dermed VM foran Verbij med 0,345 tidspoeng foran den siste distansen på den kinesiske lavlandsba­nen. Verbij måtte til slutt nøye seg med bronsen. Han var ikke mer enn 0,175 tidspoeng bak Lorentzen.

Inntil søndag hadde ingen norsk løper vunnet sprint-VM på skøyter siden Frode Rønning gjorde det i 1981. Lorentzen ledet mesterskap­et gjennom hele helgen.

25-åringen har det siste året blitt Skøyte-Norges ubestridte storstjern­e. På samme tid i fjor gikk han inn til sølv i tilsvarend­e mesterskap i Calgary. Det var første norske VM-medalje i sprint på 20 år.

Henger høyt

I Sør-Korea brøt Lorentzen en 70 år lang ventetid da han tok Norges første OL-gull på 500 meter siden 1948.

Lorentzen er tredjemann på lista over nordmenn som har vunnet sprint-VM. I tillegg til Rønning gikk Per Bjaerang hele veien i 1974.

– Jeg har selvfølgel­ig fått med meg at jeg kan ta den rekorden. Det ligger i bakhodet. OL-gull er størst, men også et gull i sprintVM vil henge veldig høyt, sa Lorentzen til NTB etter lørdagens løp.

(NTB)

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX ?? GULL: Håvard Lorentzen sikret VM-tittelen i sprint på skøyter søndag. Her er han fra da han tok OL-gull på 500 meter forrige måned.
FOTO: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX GULL: Håvard Lorentzen sikret VM-tittelen i sprint på skøyter søndag. Her er han fra da han tok OL-gull på 500 meter forrige måned.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway