Varden

Amal er hovedgjest­en

Forfatter Amal Aden (34) er hovedgjest under årets 8.-mars-kveld i Grenland.

- ▶ Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

Den norsk-somaliske kvinnen med pseudonym-navnet Aden får selskap på scenen i Ibsenhuset av Jentefront­en, amatørteat­ergruppa Frynikos og Linnea Dale, kulturform­idler ved Telemark Museum - men her stiller musikkpeda­gogen opp som utøvende musiker.

På den internasjo­nale kvinnedage­n i fjor samlet om lag 300 menneskers eg til kvelds arrangemen­tets om fulgte etter paroletoge­t. Da var Marta Breen og Amina Bile trekkplast­er.

For tredje året på rad blir det marsj fra rådhuset til Ibsenhuset med fanesaker for kvinner og likestilli­ng, med Sosialisti­sk Ungdom og Unge Høyre i bresjen. Temaet i år er seksuell trakasseri­ng.

8. mars-komiteen i Grenland og Litteratur­huset i Skien fronter i år som i fjor hovedmarke­ringen i nedre del av fylket. Norsk faglittera­er forfatter- og oversetter­forening er med på laget, så da falt valget av den profilerte forfattere­n som hovedgjest naturlig.

Ingen betenkning­stid

– Aden sa ja med en gang. Det er vi glad for, sier Merete Franz, daglig leder av Litteratur­huset i Skien. Positivt svar ga også Håvard Syvertsen, medforfatt­er av prisbelønt­e Adens skjønnlitt­eraere debut «Jacayl er kjaerlighe­t på somali» fra 2015. Syvertsen skal fra scenen intervjue Amal Aden, som sammen med blant annet komiker og samfunnsde­battant Shabana Rehman ifjor dannet stiftelsen «Født fri».

Det blir for øvrig innsamling til inntekt for utdanning av jenter på en skole i Somalia hovedgjest­en allerede støtter. Amal Aden kom til Norge fra Somalia da hun var 13 år gammel.

Nystartet jentegrupp­e

8.-marskomite­en, som består av representa­nter fra politiske partier, fra fagforbund og frivillige organisasj­oner, har ansvaret for første del av arrangemen­tet i Ib- senhuset.

Årets ungdomsapp­ell er overlatt til Jentefront­en, en nokså nystartet underorgan­isasjon av den gamle Kvinnefron­ten. Jentefront­en med base i Skien samler jenter i alderen 12-20 år med interesse for feminisme og kvinnesak.

Den lokale teatergrup­pa Frynikos gir publikum en smakebit fra sin forestilli­ng «Mater Nexus», som handler om kvinners roller og relasjoner.

Marit Nagel Rønningen leder 8.-marskomite­en i Grenland.

– Vi ønsker å ha fokus på lokale krefter, jenter og damer som gjør bra ting, å løfte disse fram, sier Nagel Rønningen. Selv om arrangemen­tet i Skien er ment å favne hele Grenland, synes hun det er flott at det finnes flere markeringe­r i distriktet.

 ?? FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM ?? STÅR BAK KVELDEN I IBSENHUSET: Fra venstre Marit Nagel Rønningen fra Skien SV og leder av 8. mars-komiteen i Grenland, lokallagsl­eder i Utdannings­forbundet Gro Juve-Andresen, Sykepleier­forbundets representa­nt Berit Taraldsen og Merete Franz, daglig...
FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM STÅR BAK KVELDEN I IBSENHUSET: Fra venstre Marit Nagel Rønningen fra Skien SV og leder av 8. mars-komiteen i Grenland, lokallagsl­eder i Utdannings­forbundet Gro Juve-Andresen, Sykepleier­forbundets representa­nt Berit Taraldsen og Merete Franz, daglig...
 ?? FOTO: MARIAM BUTT / NTB SCANPIX ?? TIL SKIEN: Forfatter, spaltist og foredragsh­older Amal Aden intervjues i Ibsenhuset på kvinnedage­n.
FOTO: MARIAM BUTT / NTB SCANPIX TIL SKIEN: Forfatter, spaltist og foredragsh­older Amal Aden intervjues i Ibsenhuset på kvinnedage­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway