Varden

Nestledern­e ville ikke ha henne

Gunn Marit Helgesen gjenvalgt som leder på årsmøtet

- ▶ Fredrik Nordahl fredrik.nordahl@varden.no

▶ Det var langt fra et samlet årsmøte som stilte seg bak leder i Telemark Høyre, Gunn Marit Helgesen.

▶ Over 40 prosent stemte på motkandida­ten, Esben Storvand. Ingen av nestledern­e stemte på Helgesen.

Etter at tellekorps­et på Høyres årsmøte hadde gjort sitt etter den skriftlige avstemming­en mellom sittende leder Gunn Marit Helgesen og utfordrer Esben Storvand, sto det til slutt 53-38 i Helgesens favør.

Prosess

Helgesen slapp imidlertid ikke jubelen løs.

– Hva føler du nå?

– Vet ikke? Jeg har aldri hatt ambisjon om å karre meg fast. Men jeg er villig til å gjøre ferdig en prosess sammen med Vestfold, sier hun og antyder at valgseiere­n har en liten bismak.

– Det kan vaere jeg hadde konkludert annerledes om lederverve­t var for to år. Hvis jeg stopper andre kandidater fra å komme opp og fram, så lover jeg at det aldri har vaert min mening. Det er derfor dette er med en bismak, sier hun.

Tok det med fatning

Taperen i duellen, Esben Storvand, tok imidlertid nederlaget med fatning.

– Nå som valget er over, så stiller jeg meg fullt og helt bak alt Gunn Marit foretar seg, sier Storvand som altså fikk over 40 prosent av stemmene.

I og med at det var skriftlig avstemming og ingen vifting med delegatkor­tene, finnes det dem som forklarer hvorfor de ønsket et lederskift­e.

Ønsker skifte

2. nestleder Emilie Schäffer forklarer sitt standpunkt slik:

– 38 stykker stemte på en annen enn henne og viste at vi ønsket et skifte, sier hun.

– Hvorfor ønsket så mange å skifte leder?

– Fordi vi tror det er sunt for partiet, svarer Schäffer, men er rask på å legge til:

– Nå er valget tatt og partiet har bestemt seg. Jeg har tenkt å samarbeide godt med henne. Nå skal vi se framover, og jeg tror hun vil stå sterkt, for Gunn Marit er svaert dyktig. I god Høyre-ånd legger vi ting bak oss, og da skal vi støtte henne, sier Schäffer.

Krevende

Etter det Varden erfarer lot også 1. nestleder Per Lykke vaere å stemme på Helgesen.

Han vil ikke si hvem han stemte på, annet enn at han mener at Helgesen vil stå meget støtt.

Jan Terje Olsen, skienspoli­tiker og framtreden­de Høyremann i flere tiår. var tydelig fra talerstole­n om at det burde vaere på tide med et skifte. Noe han også utdyper overfor Varden.

– Det er i dag krevende å skulle vaere øverste tillitsval­gte i en partiorgan­isasjon. Det er også svaert krevende å skulle ha de øverste posisjoner som folkevalgt. Som jeg sa på årsmøtet var det allerede oppe i valgkomite­ens diskusjon om partiledel­se for to år siden, og tilsier normale lederskift­er etter en lang periode med en person i begge roller. Gunn Marit Helgesen er en meget dyktig politiker som vil få sentrale roller som folkevalgt når vi nå skal gjennomfør­e sammenslåi­ngen med Vestfold. Når det ved denne anledning kommer fram andre gode kandidater til verv i partiorgan­isasjonen stemte jeg på Esben Storvand, sier han.

Slutter opp om leder

– Hvor støtt står lederen nå etter at over 40 prosent av partiet stemte på en annen kandidat.

– I Høyre slutter vi opp 100 prosent om den lederen som er valgt. Gunn Marit Helgesen vil få all støtte i arbeidet for partiet. Et årsmøte er jo også et politisk verksted hvor det skal vaere rom for å diskutere i åpenhet alle sider ved partiets virksomhet.

– Godt lederskap er også å kunne lytte, og jeg håper alle innspill som kom under debattene blir registrert av lederkolle­giet og bli brukt positivt for partiet, svarer Olsen.

Mange ordførere

Om ett år så skal Høyre i Telemark og Vestfold slå seg sammen, for å vaere klar til fylkessamm­enslåingen året etter.

– Hva er ambisjonen for Høyre i Telemark i tida framover?

– Ambisjonen er å få mange flere ordfører i 2019. Det vil også danne grunnlag for neste stortingsv­alg. Også ønsker jeg at når Telemark går inn i en ny region, så skal vi bli godt ivaretatt. I tillegg er målet for Høyre å få ordføreren i den nye regionen, sier Gunn Marit Helgesen. – Er det deg? Helgesen verken bekrefter eller avkrefter at hun er ordførerka­ndidat.

– Det er det nominasjon­skomiteen som bestemmer. Det har jeg ikke tenkt å blande meg opp i.

Leder også KS

I innleggene før avstemming­en ble det påpekt blant annet at Helgesen ikke har tid til å prioritere fylkespart­iet, i og med hun også er leder av KS.

– Hvordan får du tid til alt dette?

Døgnet rundt

– 24/7. 365, svarer hun kjapt.

Det betyr at hun jobber døgnet rundt, året rundt.

– Det er nesten sånn. Men jeg har stor arbeidskap­asitet. Jeg prioritere­r veldig nøye. Og jeg er opptatt av å gjøre den jobben jeg er satt til, sier den gjenvalgte Høyre-lederen i Telemark.

 ?? FOTO: FREDRIK NORDAHL ??
FOTO: FREDRIK NORDAHL
 ??  ?? GOD KAMP: Esben Storvand tok ledervalgn­ederlaget med fatning. Med 53 mot 38 stemmer, så tapte han mot Gunn Marit Helgesen.
GOD KAMP: Esben Storvand tok ledervalgn­ederlaget med fatning. Med 53 mot 38 stemmer, så tapte han mot Gunn Marit Helgesen.
 ??  ?? FORTSETTER SOM LEDER: Leder i Telemark Høyre, Gunn Marit Helgesen, ble i helgen gjenvalgt under årsmøtet i Vrådal.
FORTSETTER SOM LEDER: Leder i Telemark Høyre, Gunn Marit Helgesen, ble i helgen gjenvalgt under årsmøtet i Vrådal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway