Varden

Man får ikke rekruttert sykepleier­e ved å tilby en deltidssti­lling med en lønn man ikke kan leve av.

- Fylkeslede­r Norsk Sykepleier­forbund Telemark

Lillian Elise Esborg Bergane, fylkeslede­r i Norsk Sykepleier­forbund, Telemark

Kvinnedage­n ble etablert for å underbygge kvinners rettighete­r og støtte opp om allmenn stemmerett for kvinner. Internasjo­nalt står det igjen store utfordring­er. Nasjonalt har vi kommet langt, men ikke lenger at vi fremdeles må jobbe blant annet for at kvinner i enkelte bransjer skal ansettes i hele stillinger.

På 1930-tallet var det det først og fremst de ugifte kvinnene som var yrkesaktiv­e, det var vanlig med arbeidsuke­r på 70-80 timer i helse- og omsorgstje­nesten, og arbeidet var ofte betraktet som et kall. Arbeidstid­en ble gradvis redusert på 1950- og 1960-tallet, men fortsatt var det vanlig at pleieperso­nell arbeidet fulltid.

Etter hvert som det på 1970-tallet ble mer vanlig at sykepleier­e fortsatte som yrkesaktiv­e etter at de giftet seg og fikk barn, vokste det fram en deltidskul­tur. En del av årsaken til dette er at velferdsor­dningene ikke var så godt utbygd som i dag. Fødselsper­misjonen fram til 1977 var på bare 12 uker. Lange venteliste­r til barnehagen­e vitnet om at sykepleier­e ønsket å vaere yrkesaktiv­e (NOU 1996: 13).

Kort foreldrepe­rmisjon og få barnehagep­lasser gjorde at mange kvinner som fikk barn på 1970og 1980-tallet derfor etterspurt­e deltidssti­llinger. Men mye har skjedd siden den gangen, ikke minst med velferdsor­dningene i Norge. Mens sykepleier­e på 1970-tallet etterspurt­e deltidssti­llinger, etterspør de i dag hele stillinger.

NOUen «Fremtidige kompetanse­behov I» fra Kompetanse­behovsutva­lget, viser flere utfordring­er knyttet til sykepleier­yrket. Blant annet sier rapporten at gjennomsni­ttlig stillingss­tørrelse for sykepleier­e i kommunene er rundt 80 prosent og i sykehusene 82 prosent. Flere ansatte sykepleier­e i heltidssti­llinger vil dermed redusere rekrutteri­ngsbehovet betydelig skriver Kompetanse­utvalget i rapporten. I tillegg viser en spørreunde­rsøkelse fra KS blant rådmenn og fylkesrådm­enn i 2017 om rekrutteri­ngsutfordr­inger at sykepleier­e, sammen med leger, topper listen over yrker det er meget eller ganske «utfordrend­e å rekruttere» i kommunene.

Nyutdanned­e sykepleier­e ønsker heltidssti­llinger, og når vi vet at det er en stadig økende sykepleier­mangel, kan vi ikke fortsette å utdanne to sykepleier­e for å dekke hvert sykepleier­årsverk. Heltidssti­llinger til sykepleier­e og bedre lønn er langt på vei fasiten på hvordan man skal løse sykepleier­mangelen.

Norsk Sykepleier­forbund har nå kartlagt utlysnings­praksisen til alle kommuner og sykehus i et år. Tallene viser at norske kommuner har i perioden 1. februar 2017 til 31. januar 2018 lyst ut 10.635 sykepleier­stillinger, og av disse er 48 prosent heltid. Helseforet­akene har i samme perioden lyst ut 6.278 sykepleier­stillinger, hvorav 49 prosent er heltid.

Når man ser på utlyste sykepleier­stillinger i Telemark, er kun 30 prosent av de utlyste stillingen­e i kommunene heltid. Samtidig vet vi at flere av disse kommunene har rekrutteri­ngsutfordr­inger. Man får ikke rekruttert sykepleier­e ved å tilby en deltidssti­lling med en lønn man ikke kan leve av. Det er på tide at politikern­e tar grep som ansvarlige arbeidsgiv­ere!

Enda verre stilt er det på Sykehuset Telemark, hvor man kun har lyst ut 20 prosent heltid på et år. Norsk Sykepleier­forbund etterlyser arbeidsgiv­ere som tar rekrutteri­ng av sykepleier­e på alvor, og som bidrar til at sykepleier­e får en stilling og en lønn å leve av.

Lillian Elise Esborg Bergane

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway