Varden

Sykehus må vurderes

-

▶ Fylkesting­et vedtok mandag at «eigarskap og organisasj­onsform for sjukehusa må vurderast i samband med overføring av nye oppgåver til fylkeskomm­unane» fordi «foretaksmo­dellen er krevjande å kombinere med tett folkevald styring og må difor drøftast også i eit demokratis­k perspektiv». Dette er ikke bare en fornuftig tilnaermin­g til hva slags oppgaver som skal legges til regionene, men også til den relativt omdiskuter­te foretaksmo­dellen.

▶ Forslaget ble vedtatt med overvelden­de flertall, og tar utgangspun­ktet i anbefaling­ene fra ekspertutv­alget som har vurdert hvilke oppgaver som kan desentrali­seres fra staten til de nye fylkeskomm­unene.

▶ Fylkeskomm­unene eide og styrte sykehusene fram til foretaksre­formen ble lagt fram (og senere vedtatt) av regjeringe­n Stoltenber­g i 2001. Det er delte meninger om hvorvidt foretaksmo­dellen, der sykehusene i prinsippet drives som bedrifter som eies av regionale «holdingsel­skap», har fungert godt og etter hensikten.

▶ Det kan ikke vaere tvil om at Norge, totalt og relativt sett, har et godt helsevesen. Foretaksmo­dellen har imidlertid ført til at den politiske styringen av sykehusene er kraftig svekket. Sykehusene har alltid vaert – og vil alltid vaere – tungt drevet av den medisinskf­aglige og teknologis­ke utviklinge­n, men en så viktig samfunnsop­pgave kan ikke alene styres på teknokrati­sk vis. En endring av modellen for sykehuseie­rskap er et stort og komplekst spørsmål. En overføring til regionene kan vaere en farbar vei, men bør utredes grundig. Vi støtter derfor fylkesting­ets vedtak.

 ??  ?? Sjefredakt­ør
Sjefredakt­ør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway