Varden

Når enden(e) er god(e),

Nome kommune mener å ha funnet sesam-løsningen for andeutford­ringen på Ulefoss.

- Andreas.soltvedt@varden.no

▶ Seks stokkender har fått lokale butikkfolk, byråkrater og dyreforkje­mpere til å klø seg i hodet i vinter. Som tidligere omtalt i Varden har de seks stokkenden­e skapt utfordring­er ved sitt gakkende naervaer ved Kiwi Ulefoss. Her har fjaerdotte­ne i lang tid vaert for stamgjeste­r å regne.

Får hjelp av frivillige

Tirsdag formiddag var det imidlertid knapt ei stokkandfj­aer å se ved den ande-populaere butikken. Andemangel­en er helt etter boka, ifølge Kirsti Arvesen Nesheim i Nome kommune. Nå har kommunen nemlig kommet fram til en løsning som skal gi de butikkglad­e endene mulighet for matinntak i mer naturlige omgivelser sett med andeøyne.

– Hva er løsningen på utfordring­en?

– Vi har rett og slett bestemt oss for å etablere en fast matestasjo­n litt unna de områdene der vi helst ikke vil ha ender. Noen gode hjelpere har sagt seg villig til å mate endene og gi dem riktig mengde fôr, sier Arvesen Nesheim til Varden.

Det utpekte området er etter det Varden forstår ved Norsjøs bredd i Søvitt-området sør for Ulefoss sentrum.

Lokkes vekk

Her finnes ingen butikker, og endene kommer heller ikke i konflikt med rastende på Øra på Ulefoss, eller for den saks skyld bilister langs Rv 36.

– Endene skal ha mat i og ved vannet. De frivillige har mye erfaring med fugl og er i gang med å lokke dem med seg. Nå tror vi at endene mer eller mindre har etablert seg på det nye stedet. Cluet er at de lokkes bort. Det er ikke veldig enkelt å fange dem, opplyser Kirsti Arvesen Nesheim.

Designet for å dø tidlig

Hun beskriver lokke- og fôringstil­taket som midlertidi­g.

– Endene det gjelder er avlet fram slik at de ikke kan ta til seg noe saerlig med fôr på egen hånd. De skal visstnok heller ikke kunne formere seg, sier Arvesen Nesheim.

– Men hvis endene er avlet fram på denne måten og ikke er egnet til å leve lenge ute i det fri – hvorfor ikke avlive dem for å bli ferdig med det?

– For å skyte endene ville vi ha trengt en spesiell tillatelse, noe som er litt kinkig å få. I tillegg er det noe med etikken her. Det er vi mennesker som har sørget for at endene lever og er der de er. Da er det uetisk ikke å sørge for at de lever noenlunde bra i den lille tida de har, mener Arvesen Nesheim.

▶ Andreas Soltvedt

 ?? FOTO: MORTEN LIE-HAGEN ?? GLAD FOR LØSNING: Andepoliti­sk talskvinne i Nome kommune, Kirsti Arvesen Nesheim.
FOTO: MORTEN LIE-HAGEN GLAD FOR LØSNING: Andepoliti­sk talskvinne i Nome kommune, Kirsti Arvesen Nesheim.
 ??  ?? SKAL FÅ ET BEDRE LIV: Disse endene oppholdt seg ved rasteplass­en på Øra på Ulefoss midt på dagen tirsdag. Hvorvidt no plassen ved den omtalte butikken på andre siden av Rv 36. I horisonten ses Søvitt-området der matingen av «Kiwi-stokkenden
SKAL FÅ ET BEDRE LIV: Disse endene oppholdt seg ved rasteplass­en på Øra på Ulefoss midt på dagen tirsdag. Hvorvidt no plassen ved den omtalte butikken på andre siden av Rv 36. I horisonten ses Søvitt-området der matingen av «Kiwi-stokkenden

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway