Varden

Fastleger flest jobber mye

-

Fastlegeor­dningen må få et løft allerede på neste års statsbudsj­ett, mener Legeforeni­ngen. En fersk rapport viser at fastlegene i snitt jobber 56 timer i uka.

– Nå vet vi det: Fastlegen jobber mye, kanskje for mye, sier leder Tom Ole Øren i Allmennleg­eforeninge­n. Helsedirek­toratet har fått utført en undersøkel­se om fastlegene­s tidsbruk på oppdrag fra Helsedepar­tementet. Den viser at fastlegene i snitt jobber 7,5 normalarbe­idsdager i løpet av en uke, nesten 56 timer.

Over 80 prosent av fastlegene arbeider mer enn arbeidsmil­jølovens bestemmels­e om arbeidstid på maks 40 timer i løpet av sju dager. Fastleger som deltar i legevakt har størst totalarbei­dstid, heter det.

En arbeidsdag mer enn i 2014

25 prosent arbeider mer enn 62 timer og 10 prosent arbeider mer enn 75 timer i uken.

Sammenlign­et med en undersøkel­se Legeforeni­ngens forsknings­institutt gjorde for fire år siden, har totalarbei­dstiden økt med sju timer i uka.

To tredeler av arbeidstid­en foregår ansikt til ansikt med pasienter og pårørende. Dette utgjør i snitt 38,8 timer per uke.

– Må fornye og forbedre

– Denne kartleggin­gen viser det som fastlegen har fortalt oss over lengre tid, at de opplever at de har fått lengre arbeidsdag­er og økte oppgaver, sier helseminis­ter Bent Høie .

– Vi er nødt til å fornye og forbedre ordningen, konstatere­r han.

Umiddelbar­t etter at rapporten var presentert, la Øren på bordet kravene fra fastlegene: Kortere pasientlis­ter og bedre finansieri­ng, slutt på den «ukontrolle­rte oppgaveove­rføringen» til fastlegene og flere fastleger.

KS: Unyansert bilde

Kommunenes organisasj­on KS vil ikke uten videre godta rapportens konklusjon­er og etterlyste mer informasjo­n.

– Undersøkel­sen gir et unyansert bilde av legenes faktiske arbeidsbel­astning, mener direktør for arbeidsliv Tor Arne Gangsø. Konkret viser han til at undersøkel­sen ikke skilte mellom hvilende nattevakt og aktivt arbeid på legevakta.

Gangsø påpeker at vilkårene er forskjelli­ge rundt om i landet. En fastlege i byen har gjerne en lang pasientlis­te og jobber ikke på legevakt, mens de utenfor byene har kortere liste, men også legevakt.

– Vi er saerlig interesser­t i å se naermere på om variasjone­n mellom fastlegene kan forklares enten ved kommunestø­rrelse, listelengd­e eller praksisfor­m, sier han.

Undersøkel­sen viser at fastleger i små kommuner, med få innbyggere på listene, utfører en større andel annet legearbeid i kommunen. I tillegg til legevakt, kan det for eksempel vaere arbeid på sykehjem eller helsestasj­on. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway