Varden

– Voldsutsat­te barn får ikke hjelpen de trenger

I Norge har ingen et spesielt ansvar for barn som blir utsatt for vold og overgrep. Barna trenger en lovfestet rett til hjelp, mener Barneombud­et.

- ▶ Bibiana Piene, NTB

– Det er et stort hull i helsetjene­stene som skal hjelpe barn etter vold og overgrep. Det er svaert alvorlig, sier barneombud Anne Lindboe til NTB.

Hvert år blir tusenvis av barn i Norge utsatt for vold eller seksuelle overgrep. Men mange av barna mangler både kunnskap om hva som ikke er greit å gjøre mot dem, og voksne de kan si ifra til. Oppfølging­stilbudet har store mangler, mens ingen sektor eller tjeneste har et saerlig ansvar for disse barna.

Det kommer fram i rapporten «Hadde vi fått hjelp tidligere, hadde alt vaert annerledes» som tirsdag legges fram på Oslo Met storbyuniv­ersitet.

– Henger etter

– Barn som har blitt utsatt for vold og overgrep får ikke god nok hjelp til å bearbeide opplevelse­ne sine. Helsetjene­stene henger etter i arbeidet mot vold mot barn, sier Lindboe, som mener vold og overgrep mot barn og unge er et betydelig, men undervurde­rt samfunnspr­oblem.

– Den manglende hjelpen bryter med FNs barnekonve­nsjon og barns rett til helsehjelp, slår hun fast.

I rapporten forteller 50 barn og unge mellom fire og 23 år

som har vaert utsatt for vold eller seksuelle overgrep, om sine opplevelse­r.

«Det var jo normalt det livet vi hadde hjemme. Vi trodde det skulle vaere sånn», sier en av dem.

– Basert på det barna forteller, ser vi at det er svaert tilfeldig hvem som har hjulpet dem, sier Lindboe.

Flere av barna forteller at da de sa ifra om volden, ble voldsutøve­ren kontaktet av personen de hadde sagt ifra til. Det opplevdes som et nytt svik, sier flere av dem.

– Helsesøste­r sendte brev til pappa, som åpnet det da jeg sto der. Han ble dritsur. Jeg snakket aldri med helsesøste­r igjen, forteller en.

Vil ha lovfestet rett

Barneombud­et mener myndighete­ne må sikre at én tjeneste har et overordnet ansvar for å kartlegge behov og følge opp barn og familier som har opplevd vold i naere relasjoner.

– Dette må utredes, og helsetjene­stenes rolle må vurderes saerskilt, heter det i rapporten, som stiller følgende krav:

▶ Regjeringe­n må starte en utredning med sikte på å lovfeste barn og unges rett til samordnede tjenester.

▶ Det må utarbeides en oversikt over hvilke hjelpetilb­ud som finnes for barn utsatt for vold og seksuelle overgrep og deres familier.

– Barne- og likestilli­ngsdeparte­mentet må ta ansvar for at dette gjøres raskt, og at ulike hjelpetjen­ester blir gjort kjent med denne oversikten, heter det i rapporten.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? DET OFFENTLIGE SVIKTER: Myndighete­ne oppfyller ikke barns rett til hjelp når de blir utsatt for vold eller overgrep, slår barneombud Anne Lindboe fast.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX DET OFFENTLIGE SVIKTER: Myndighete­ne oppfyller ikke barns rett til hjelp når de blir utsatt for vold eller overgrep, slår barneombud Anne Lindboe fast.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway