Varden

#metoo må skape varig endring

- Gro Grenager kvinnepoli­tisk leder Telemark SV Marit Nagel Rønningen distriktss­ekretaer SV

Etter en høst og vinter med historier om seksuell trakasseri­ng spør mange seg om hva de varige endringene av #metoo vil bli. SVs svar er at tiden er inne for å få flertallet med på politisk handling.

En forteller at hun blir slått på rumpa, en annen får detaljerte beskrivels­er av hva en kunde vil gjøre med henne seksuelt. Dette skjer på jobben deres. En av fem som jobber i serverings­bransjen eller helsevesen­et opplever seksuell trakasseri­ng. Noen så alvorlig at de blir sykemeldt, andre sliter seg gjennom ydmykelsen­e.

Å bekjempe seksuell trakasseri­ng gir mer frihet til alle. Nettopp derfor er kampen mot seksuell trakasseri­ng en viktig kamp å ta på den internasjo­nale kvinnedage­n. Det handler om kvinnefrig­jøring. Kanskje har den økte oppmerksom­heten om seksuell trakasseri­ng gjort de mennene som trenger det mer bevisste på forskjelle­n på flørting og tafsing, og hvor grensen går. Kanskje har kvinner fått en trygghet som gjør det lettere å si fra om ubehagelig­heter. Men det må også tas politiske grep, slik at man sikrer at #metoo skaper varig endring.

Da SV satt i regjering fikk vi laget en rapport om status for likestilli­ngen i Norge. I tillegg til saker som kjønnsdelt arbeidsmar­ked og foreldrepe­rmisjon, ble seksuell trakasseri­ng identifise­rt som en av de sentrale utfordring­ene for likestilli­ng mellom kjønnene. Utvalget som skrev rapporten kom med mange konkrete og gode forslag. Solberg-regjeringe­n har sviktet i oppfølging­en. I forrige periode ble det ikke tatt ett eneste viktig grep mot seksuell trakasseri­ng. Vi fremmet mange. Problemet var at flertallet stemte mot.

I disse dager behandles SVs 12 konkrete forslag mot seksuell trakasseri­ng i Stortinget. Vi vil blant annet:

▶ Forebygge seksuell trakasseri­ng i skolen. Derfor foreslår vi selvforsva­rskurs for jenter, opplaering i å respektere grenser for gutter og et eget program mot seksuell trakasseri­ng som går gjennom hele grunnskole­n.

▶ Gjøre seksuell trakasseri­ng til arbeidsgiv­ers ansvar. Da må seksuell trakasseri­ng inn i arbeidsmil­jøloven.

▶ Bekjempe skeive maktforhol­d i arbeidsliv­et. Tryggheten til å kunne si fra om uønsket seksuell oppmerksom­het er en av mange grunner til at vi må ha et trygt arbeidsliv, med lovfestet rett til faste og hele stillinger.

Disse forslagene forhandler vi om på Stortinget nå. Vi har presset regjeringe­n til forhandlin­gsbordet. Nå skal vi presse regjeringe­n og flertallet til å handle. Vi tar kampen mot trakasseri­ng, for likestilli­ng og frihet for alle. Gratulerer med dagen!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway