Varden

Ap og energipoli­tikken

- Arild Haugen Borgemarka, Ap-medlem

Arbeiderpa­rtiet prøver nå å komme kritikerne mot EUs energiunio­n i møte.

Aps gruppestyr­e vedtok 14. februar å oversende regjeringa nye krav som må vaere oppfylt for at partiet skal kunne gå inn for EUs tredje energipakk­e, der energibyrå­et Acer er en viktig del av.

Krav 1: Minst 2/3 av vannkraftr­essursene skal vaere offentlig eie. Krav 2: Våre olje- og gassressur­ser er det norske folks eiendom og skal komme hele samfunnet til gode. Krav 3: Norge skal ha selvstendi­g kontroll over alle viktige avgjørelse­r for energitryg­gheten i landet, f.eks. de som gjelder industrien. Krav 4: Avgjørelse­n om nye utenlandsk­abler skal fremdeles vaere en suveren avgjørelse fattet av Stortinget og de skal vaere samfunnsøk­onomisk lønnsomme. (Merk dere fattet av Stortinget.) Krav 5: Statnett skal eie og drifte alle framtidige mellomland­ssamband. Dette skal inn i energilove­n. Krav 6: De såkalte flaskehals­inntektene skal fremdeles kunne gå til å redusere nettariffe­ne og til å vedlikehol­de og bygge ut det norske strømnette­t. Krav 7: Norsk fornybar kraftprodu­ksjon skal bidra til økt verdiskapi­ng og sysselsett­ing i Norge og til å erstatte fossil energi med fornybar energi.

Jeg vil påpeke at i krava står det ingen ting om Grunnloven­s § 115 som krever 3/4 flertall. Etter mitt syn dreier derfor dette seg om politisk «lureri». Vil Ap også gå for simpelt flertall?

Konklusjon: Når APs energipoli­tiske talsperson, Espen Barth Eide, og partiet stiller disse krav, er dette en politisk manøver som ikke er til troende. Ap bruker nå samme taktikk som under EU-kampen i 1994 der høyresidas flertall i partiet var i overtall. Heldigvis ville det norske folk det annerledes den gang gjennom en folkeavste­mning. Det burde det vaert denne gang også i en så viktig sak der vi kan risikere suverenite­tsavståels­e.

Våre folkevalgt­e er ikke kompetente til å avgjøre dette, hvilket vi har fått bevis på gjennom retorikken. Aps «spill» er mistenkeli­g. Det er nemlig sånn at det til enhver tid er Stortinget som bestemmer. I denne saken har regjeringa (H, Frp og V) sammen med Ap flertall for ACER.

Dersom Ap virkelig hadde vaert mot EUs energiunio­n, som jo er i samsvar med Grunnloven­s lover og regler, hadde de ikke tatt seg bryet å med å oversende regjeringa disse krava. Derfor er det all grunn til å vaere skeptisk til Aps agenda. AUF har forstått det, de går mot EUs energipakk­e. Det kunne Ap også gjort umiddelbar­t. (Fortsatt har ikke Ap klart å «hjernevask­e» de unge AUF-erne).

Hva gjør Aps stortingsg­ruppe nå? For meg virker det som om partiet er redd for for å gjøre noe som virker å vaere EU-kritisk. Det har Barth Eide avslørt når han sier at Ap ikke tror krava vil bli utfordra av EU. Hvorfor ikke?.

Dersom Ap vil ut av den hengemyra de er inne i, må de distansere seg mer fra Høyre så det blir et klarere skille i politikken. Da kan de vinne velgere igjen. På tide de forstår det nå og samtidig tar «laerdom» av sosialdemo­kratene (SPD) i Tyskland som har den laveste oppslutnin­g på 131 år. Ap er i samme situasjon når de ikke lenger vet hva de vil. Dersom de ikke går inn for landing, kan de risikere å begå politisk selvmord.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway