Varden

En oppbrukt dag?

- Sara Åsatun Porsgrunn AUF

I dagens samfunn er det mange som mener at 8. mars er oppbrukt, at vi ikke lenger trenger dagen- siden Norge er likestilt nok som det er.

Og det er sant, vi har kommet langt, mye lengre enn mange andre land. Kvinner kan stemme, og jobbe og flere og flere menn bruker tid hjemme med barna.

Men det er fortsatt mye som kan gjøres for å bli enda bedre, for det er fortsatt mye jeg reagerer på som tilhører denne dagen. Som at kvinner ikke blir betalt like bra som menn, eller det faktum at FpU i agder vil at kvinner selv skal betale for sin egen abort, eller at politikere i USA mener at abort burde ulovliggjø­res.

Senest for et par uker siden la Rakkestad kommune i Østfold ned et vedtak om at regnbuefla­gget, et flagg som baerer med seg stolthet og glede og som er et symbol på kjaerlighe­t og en kamp, ikke lenger skal flagge på kommunale flaggsteng­er. En kan si at det ikke handler om kvinnedage­n, den 8. mars handler om så mye mer.

Fordi for meg er ikke 8. mars bare en dag for å hedre kvinner verden rundt, det er en dag for å hylle likestilli­ng, menn og kvinner som kjemper om like rettighete­r. For meg har dagen blitt et symbol på feminisme, om likeverd og om en kamp som er langt fra ferdig. Så da slike forslag blir lagt frem reagerer jeg.

For om Norge er likestilt nok, hvorfor tjener ikke menn og kvinner den samme lønna for samme arbeid? For hver 100-lapp en mann tjener, tjener kvinner kun 85 kroner. Hvorfor er det fortsatt tabu for menn å vise følelser?

Og hvorfor blir kvinner og menn som prøver å kjempe for like rettighete­r, hetset på nett og sett ned på fordi man kaller seg selv for feminist?

Vi burde hylle og hedre kvinner som Ulrikke Falck, Sofie Frøysaa og jentene som står bak snapchatko­nseptet «uperfekte piker» - som alle, hver dag, kjemper en kamp om å gjøre helt normale ting som mensen, et sminkeløst ansikt, kropp og sex til noe mindre tabubelagt. Eller Gisle Agledahl som i fjor ga ut tv- serien jaevla homo.

Vi trenger fortsatt kvinnedage­n, 8. mars, ikke bare fordi den hyller kvinner eller er et symbol på en kamp kvinner har rundt om i hele verdenmen fordi dagen har blitt et symbol for feminisme, likestilli­ng for menn og kvinner, likestilli­ng blant kjaerlighe­t og en kamp for alle.

For meg og andre har kvinnedage­n utviklet seg til en dag hvor mann og kvinne står side om side for å kjempe for et samfunn for alle. Hvor alle skal trives på lik linje med sin neste, og det er derfor vi fortsatt trenger kvinnedage­n. Fordi kampen ennå ikke er over.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway